Salwar kameez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolme miestä pukeutunut salwar kameeziin Pakistanissa
Miesten salwar-housut

Salwar kamiz (myös shalwar kamiz tai shalwar qamiz) on perinteinen housupuku, joka on käytössä Pohjois-Intiassa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Afganistanissa. Se tunnetaan Britanniassa ja Kanadassa myös punjabilaisena pukuna[1][2], koska vaate on ollut erityisen suosittu tuosta osavaltiosta saapuneiden maahanmuuttajien keskuudessa. Alun perin se on ollut muslimiväestön vaate, joka on yleistynyt myös hindujen keskuudessa. Afganistanissa ja Pakistanissa pukua käyttävät sekä miehet että naiset. Intiassa, Bangladeshissa, Nepalissa ja Sri Lankassa vaate on pääasiassa naisten käytössä. Salwar kamiz mielletään usein nykynaisen virka-asuksi.

Salwar tarkoittaa löysiä, pyjamaa muistuttavia housuja. Kamiz on pitkä paita tai tunika, jossa on yleensä halkiot molemmilla sivuilla liikkumisen helpottamiseksi. Toisinaan siitä käytetään myös nimeä kurta vastaavan miesten asun mukaan. Moderneissa muotiasuissa tunika voi olla lyhyempi ja housut voivat olla tiukat. Bollywood-musikaalien tanssijoilla voi nähdä tästä asusta hyvinkin niukkoja muunnoksia.

Naisen asuun kuuluu lähes aina myös pitkä huivi tai shaali (dupatta), joka usein joko kiedotaan pään ympärille (usein muslimeilla) tai rypytetään rinnuksille (monesti hinduilla), niin että huivin päät roikkuvat selässä.

Etymologia ja historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asun nimitys tulee joko suoraan tai persian kautta arabiasta. Se vakiintui alueelle muslimivalloittajien myötä 1400-luvulta lähtien.

Salwar eli shalwar, pers. ‏شلوار‎‎, šalvâr; urduksi ‏شلوار‎‎, śalvār, myös sirwal (arab. سروال‎‎, sirwāl), šarvāl/sharvaal (turk. şalvar; pandžabiksi ਸਲਵਾਰ, salavār; gudžaratiksi શલવાર, śalavār; hindiksi शलवार, śalvār) tai salwar/salowar (bengaliksi সালোয়ার, saloyar) on eräänlainen pussihousujen kaltainen vaate, joita käytetään erityisesti muslimimaissa.

Kameez eli qamis (arab. قميص‎‎, qamīṣ; urduksi ‏قمیض‎‎, qamīz; pers. ‏قمیض‎‎, qamīz) on eräänlainen tunika.

Shalwar kamizeja on käytetty ainakin 2 000 vuotta. Pohjois-Afganistanissa sijaitsevilta Tillya Tepen kaivauksilta on löydetty ensimmäiselle vuosisadalle ajoittuvia kuninkaallisia hautoja, joissa on ollut shalwar kamiziin puettuja naisia.[3]

  • Breidenbach, Joana; Pál, Nyíri & Zcaronupanov, Ines: Fashionable Books. Identities: Global Studies in Power and Culture, 2004, 11. vsk, nro 4. (englanniksi)
  • Walton-Roberts, Margaret & Pratt, Geraldine: Mobile Modernities: One South Asian Family Negotiates Immigration, Gender and Class in Canada. Gender, Place and Culture, 2005, 12. vsk, nro 2. (englanniksi)
  1. Breidenbach, Pál & Zcaronupanov (2004):"And in Bubby Mahil’s fashion store in London, white socialites and young British Asians shop for the same Punjabi suit...."
  2. Walton-Roberts & Pratt (2005): "Meena owns a successful textile design and fashion business in the Punjab, designing and selling high-end salwar kameez (Punjabi suits) ..."
  3. Schiltz, Véronica: ”Tillya Tepe, the Hill of Gold: A Nomad Necropolis”, Afghanistan: Hidden Treasures from the National Museum, Kabul, s. 228. National Geographic Society, 2008. ISBN 978-1-4262-0295-7. (englanniksi)
Nykyaikainen intialainen salwar kamiz.
Kabulilaismiehiä pukeutuneina salwar kamizeihin.