Pyjama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksiosainen pyjama

Pyjama eli yöpuku on aasialaista alkuperää oleva vaate. Alkuperäinen paijama tarkoittaa löysiä, vyötärönauhalla varustettuja kevyitä housuja, kuten Salwar kameez. Tällaisia käyttävät Etelä- ja Länsi-Aasiassa sekä miehet että naiset.[1] Yhdysvalloissa, Britanniassa ja useimmissa englanninkielisissä maissa pyjama (engl. pajamas tai engl. pyjamas) tarkoittaa kaksiosaista, löysää pukua, jota käyttävät sekä miehet että naiset lähinnä yöpukuna[2]. Joskus vaatetta käytetään kuitenkin myös oleskeluun[3].

Encyclopædia Britannican mukaan pyjama teki ensiesiintymisensä länsimaissa 1600-luvulla Englannissa, jossa sitä käytettiin oleskeluasuna. Se meni kuitenkin pian pois muodista. Noin vuonna 1870 pyjama palasi brittikolonistien mukana uudelleen länsimaihin, jossa sitä käytettiin nyt yöpukuna.[4] Naisten yöpuvuksi pyjama tuli 1900-luvun alussa, ja kotien oloasuksi 1920.[4]

Pyjama saattaa olla kaksiosainen, mutta myös yhtenäisiä yksiosaisia pyjamia on olemassa. Perinteisin pyjama on yhtenäinen haalarimallin pyjama, jossa on takapuolen kohdalla pieni kahdella napilla kiinni oleva luukku. Puolustusvoimien virallinen pyjama on tummansininen.

Sana pyjama on tullut englannin kieleen bengalin kielen sanasta payjāmā (পায়জামা). Sen alkuperä on persian kielen sanassa pāy-jāmeh (پايجامه), joka tarkoittaa "jalkapukinetta".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Oxford English Dictionary, 1989 edition.. Oxford University Press, 1989. (englanniksi)
  2. Crane, Ralph: "'Moe' with owners James Davis & wife, in bed in children's pajamas, at home.". Life, 1971. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.1.2009. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Eisenstaedt, Alfred: "Model clad in lounging pajamas featuring peg-top trousers like jodpurs for sale at Neiman Marcus". Life, 1939. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.1.2009. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. a b pajamas Encyclopædia Britannica. Viitattu 7.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.