Saksi (osavaltio)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Sachsen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksin vapaavaltio
Freistaat Sachsen
Swobodny stat Sakska
Dresden-Semperoper.04.JPG
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Saksa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Dresden
 – Pääministeri Michael Kretschmer (CDU)
Pinta-ala 18 415,66 km²
Väkiluku 4 168 732
 – väestötiheys 226,4 as./km²
Sachsen

Saksin vapaavaltio (saks. Freistaat Sachsen, yläsorbiksi Sakska) on Saksan liittotasavallan osavaltio maan kaakkoiskulmassa. Sen pinta-ala on 18 400 neliökilometriä ja siellä asuu 4,6 miljoonaa ihmistä.

Saksin naapurit ovat myötäpäivään idästä alkaen Puola, Tšekki, Baijeri, Thüringen, Saksi-Anhalt ja Brandenburg. Osavaltion pääkaupunki on Dresden. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat Leipzig ja Chemnitz.

Saksin läpi virtaa kaakosta luoteeseen Elbe-joki. Toinen tärkeä joki on Mulde. Neiße-joki virtaa Puolan rajalla. Maa nousee pohjoisesta etelään päin, mikä huipentuu Erzgebirgen vuoristoon Tšekin rajalla. Erzgebirge jatkuu Baijerista Elbelle.

Osavaltio on perustettu uudelleen 1990 Saksojen yhdistyessä, ja se käsittää suunnilleen entisen Saksin kuningaskunnan alueen. Idässä osa alueesta on kuulunut historialliseen Lausitzin alueeseen. Näitä alueita kutsutaan nykyään nimellä Ylä-Lausitz (Oberlausitz). Alueilla asuu sorbia puhuva vähemmistö, ja ne ovat osin kaksikielisiä.

Saksin väkiluku on ollut laskussa 1989 lähtien väestön muuttaessa rikkaampaan Länsi-Saksaan.

Osavaltio on jaettu kolmeen hallintopiiriin (Direktionsbezirk): Chemnitz, Dresden ja Leipzig. Ne on edelleen jaettu kymmeneen piirikuntaan ja kolmeen piireihin kuulumattomaan kaupunkiin.

Osavaltion pääministeri on ollut vuodesta 2008 Stanislaw Tillich (CDU).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]