Sa Dingding

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sa Dingding (萨顶顶)

Sa Dingding.jpg

Syntynyt 27. joulukuuta 1983 (ikä 34)
Kotoisin Sisä-Mongolia, Kiina
Aktiivisena 2006–
Tyylilajit Electronica, pop, folk
Laulukieli kiina, sanskrit, tiibet
Soittimet Guzheng, morin huur
Levy-yhtiöt Wrasse Records
Universal Music Group
MusicBrainz

Sa Dingding (kiin. 萨顶顶, Sà Dǐngdǐng)(s. 27. joulukuuta 1983) on kiinalainen laulaja ja lauluntekijä. Dingdingilla on Han-kiinalaiset ja mongolialaiset sukujuuret, ja hän laulaa kiinaksi, sanskritiksi, tiibetiksi ja kuvitteellisella kielellä. Hän myös soittaa kappaleissaan perinteisiä soittimia kuten guzhengia ja morin huuria.

Dingding syntyi nimellä Zhou Peng (kiin. 周鹏) Sisä-Mongoliassa, Kiinassa.[1] Hänen isänsä oli Han-kiinalainen ja äiti mongolialainen. Sisä-Mongoliassa Dingding asui isoäitinsä luona ja tutustui etnisten vähemmistöjen musiikkiin. Hän kiinnostui myös buddhalaisuudesta ja alkoi opiskella itsenäisesti sanskritia ja tiibetiä. Myöhemmin hän muutti Pekingiin opiskelemaan musiikkia.

18-vuotiaana Dingding julkaisi syntymänimellään ensimmäisen albuminsa Dong Ba La. Vuonna 2006 kappale "Holy Incense" esiintyi Sherwood Hun elokuvassa Prince of the Himalayas.

Vuonna 2007 Dingding julkaisi albumin Alive, jota Universal levitti useissa maissa. Hongkongissa albumin ohella julkaistiin DVD, joka sisälsi musiikkivideoita, remixin kappaleesta "Alive" (万物生), tuotantomateriaalia ja kiinankielisen version kappaleesta "Mama Tian Na" (妈妈天那).

Vuonna 2008 Dingding voitti BBC Radio 3:n Aasian-Tyynenmeren alueen musiikkipalkinnon, ja pääsi esiintymään Royal Albert Hallissa eurooppalaiselle yleisölle.[1] Samana vuonna hän myös julkaisi singlen Qin Shang. Vuoden 2008 Sichuanin maanjäristyksen jälkeen Dingding sävelsi Deep Forestin Eric Mouquetin kanssa kappaleen "Won't Be Long" kerätäksen varoja hätäapuun.

Dingdingin uusin albumi Harmony (天地合) julkaistiin tammikuussa 2010.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit
Singlet
  • Qin Shang  (琴伤, 2008)
  • Tiandi Ji/Ha Ha Li Li  (天地记, 2009)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Philby, Charlotte: My Secret Life 10.05.2008. The Independent. Viitattu 07.06.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]