Sýntagma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sýntagma
Σύνταγμα
Sýntagma-aukio.
Sýntagma-aukio.
Kaupungin kartta, jossa Sýntagma korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Sýntagma korostettuna.
Kaupunki Ateena, Attika, Kreikka
Suuralue 1.
Koordinaatit 37°58′32″N, 23°44′05″E
Lähialueet Akadimía, Kansallispuutarha, Kolonáki, Pláka

Sýntagma (kreik. Σύνταγμα; myös Síntagma) eli Sýntagma-aukio (kreik. Πλατεία Συντάγματος, Plateía Syntágmatos, ”Perustuslain aukio”) on aukio Ateenan ydinkeskustassa Kreikassa. Se on myös aukiota ympäröivä kaupunginosa, joka kuuluu kaupungin 1. suuralueeseen.

Sýntagma-aukio on Ateenan keskusaukio. Se on nimetty sen Kreikan perustuslain kunniaksi, joka Kreikan kuningas Otto oli pakotettu hyväksymään vuonna 1843.[1] Perustuslaki oli itsenäistyneen Kreikan ensimmäinen ja teki maasta perustuslaillisen monarkian.

Sýntagma-aukiota ja sen pohjoislaidan suuria hotelleja.

Aukio sijaitsee Kreikan parlamenttitalon edustalla. Rakennus toimi aiemmin Kreikan kuninkaan palatsina, ja ennen uudelleennimeämistä aukio tunnettiin nimellä Plateía Anaktóron (Πλατεία Ανακτόρων, ”Palatsiaukio”). Parlamenttitalon edessä aukion puolella on Tuntemattoman sotilaan hauta.

Aukiolla on suihkulähde sekä puistikkoa. Se on monien julkisten kokoontumisten keskuspaikka. Useita Kreikan historian merkittäviä tapahtumia on juhlistettu aukiolla. Erityisesti Kreikan velkakriisin aikana aukio on tullut tunnetuksi monien mielenosoitusten pitopaikkana. Aukion ympäristö toimii myös eräänä kaupungin julkisen liikenteen keskuspaikoista. Sen alla sijaitsee Sýntagman metroasema.[1]

Aukiota reunustavat kadut Vasilíssis Amalías idässä, Óthonos etelässä, Filellínon lännessä ja Vasiléos Georgíou A' pohjoisessa. Aukiolta saa alkunsa länteen suuntautuva Ermoú-katu, joka on yksi Ateenan merkittävimmistä ostoskaduista. Aukion pohjoislaidalla ovat kaupungin merkittävimmät hotellit Grande Bretagne ja George II.[1][2]

Sýntagman alueen pohjoispuolella sijaitsee Akadimían kaupunginosa, koillispuolella Kolonáki, kaakkoispuolella Kansallispuutarhan alue ja länsipuolella Ateenan vanhakaupunki Pláka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Syntagma Square A View on Cities. Arkistoitu 23.1.2015. Viitattu 16.1.2015.
  2. Andersson, Per J.: ”Ateena alue alueelta”, Ateena ja Kreikan saaret, s. 68–72. Mondo. ISBN 952-99247-3-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]