Filopáppou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Filopáppou
Φιλοπάππου
Filopáppos-kukkula sekä Koukákin kaupunginosaa.
Filopáppos-kukkula sekä Koukákin kaupunginosaa.
Kaupungin kartta, jossa Filopáppou korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Filopáppou korostettuna.
Kaupunki Ateena, Attika, Kreikka
Suuralue 3.
Koordinaatit 37°58′03″N, 23°43′07″E
Lähialueet Akrópoli, Kallithéa, Koukáki, Petrálona, Pnyks

Filopáppou- tai Filopáppos-kukkula (kreik. Λόφος Φιλοπάππου, Lófos Filopáppou), antiikin Museion (m.kreik. Μουσεῖον, Mūseion tai Mouseion) eli Muusien kukkula (Λόφος Μουσῶν, Lofos Mūsōn), on kukkula Ateenassa Kreikassa. Se sijaitsee Ateenan eteläosassa keskustan lounaispuolella. Filopáppou (Φιλοπάππου) on myös kukkulan juurella sen eteläpuolella sijaitseva kaupunginosa, joka kuuluu kaupungin 3. suuralueeseen.

Filopappoksen muistomerkin rauniot kukkulan huipulla.

Muusien kukkula oli mahdollisesti saanut nimensä myyttisestä runoilija Musaioksesta, jonka hautapaikkana kukkulaa pidettiin. Myöhemmin se yhdistettiin myös muusiin. Klassisella kaudella kukkula oli Ateenan kaupunginmuurin eli Themistokleen muurin sisäpuolella.[1]

Kukkula on saanut yleisimmin käytetyn nimensä Kommagenen prinssistä Gaius Julius Philopappuksesta eli Filopappoksesta, joka oli aikansa merkittävimpiä Rooman valtakunnassa eläneitä kreikkalaisia. Filopappoksen kuoltua noin vuonna 114–116 ateenalaiset antoivat pystyttää kukkulalle korkean hautamuistomerkin, joka tunnetaan Filopappoksen muistomerkkinä.[2]

Kaupunginosan pohjoispuolella sijaitsevat Pnyksin kukkula sekä Nymfien kukkula, itäpuolella Akrópolin ja Makrygiánnin kaupunginosat, eteläpuolella Kallithéan kaupunki ja länsipuolella Petrálona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Museion (1)”, Antiikin käsikirja, s. 354. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  2. The Philopappos Monument The Ancient City of Athens. Viitattu 19.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]