Lykavittós

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lykavittós
Λυκαβηττός
Lykavittós Ateenan kaupungin keskellä.
Lykavittós Ateenan kaupungin keskellä.
Kaupungin kartta, jossa Lykavittós korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Lykavittós korostettuna.
Kaupunki Ateena, Attika, Kreikka
Suuralue 1.
Koordinaatit 37°58′59″N, 23°44′46″E
Lähialueet Evangelismós, Ilísia, Kolonáki, Kountouriótika, Neápoli, Pefkákia

Lykavittós, antiikin Lykabettos (kreik. Λυκαβηττός; myös Likavittos) on jyrkkärinteinen kalkkikivikukkula Ateenassa, Kreikassa. Sen korkeus on 277 metriä merenpinnasta, ja se on sitä ympäröivän kaupungin korkein kohta. Lykavittós on myös kukkulan juurella sijaitseva Ateenan kaupunginosa, joka kuuluu kaupungin 1. suuralueeseen.

Kukkulan huipulla on pieni Pyhän Georgioksen kirkko, ravintola, teatteri sekä näköalatasanne. Kukkula on suosittu turistikohde ja Ateenan parhaita näköalapaikkoja. Sen huipulle pääsee paitsi tietä pitkin myös maanalaisella funikulaarilla alempaa vuoren etelärinteeltä Kolonákista.

Kreikkalaisessa mytologiassa kukkulan selitetään syntyneen siten, että Athene loi sen ollessaan siirtämässä suurta kiveä Pallenesta Akropoliin kukkulan rakennusaineeksi. Kivi kuitenkin putosi, kun Erikhthonioksen sisältänyt laatikko aukesi, ja siitä syntyi Lykavittós.

Lykavittóksen eteläpuolella sijaitsevat Kolonákin, Evangelismóksen ja Ilísian kaupunginosat, itäpuolella Kountouriótika, pohjoispuolella Neápoli ja länsipuolella Pefkákia.

Panoraamanäkymä Ateenaan Lykavittókselta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]