Tuntemattoman sotilaan hauta (Ateena)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eusonien vahdinvaihto tuntemattoman sotilaan haudalla.

Tuntemattoman sotilaan hauta (kreik. Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, Mnimeío tou ágnostou stratióti) sijaitsee Ateenassa Sýntagma-aukion itälaidalla Kreikan parlamenttitalon edustalla. Se kunnioittaa Kreikan sodissa kaatuneiden sotilaiden muistoa ja se on paljastettu 25. maaliskuuta 1932.

Hauta on tuntemattomille sotilaille osoitetuille haudoille tyypillisesti kenotafi eli tyhjä muistohauta. Hautaa koristaa kuolevaa hopliittisotilasta esittävä reliefi. Eusonit eli presidentillinen vartiokaarti vartioi hautaa ja suorittaa sen edessä vahdinvaihdon tasatunnein ja juhlallisen vahdinvaihdon sunnuntaiaamupäivisin.[1]

Haudan kummallakin puolella on lainaus Thukydideen Peloponnesolaissodasta.[1] Vasemmalla puolella on lainaus kohdasta, joka kuvaa peloponnesolaissodassa kaatuneiden ateenalaisten sotilaiden hautajaisia:

»ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ
Tyhjät paarit niitä kaatuneita varten, joiden ruumiita ei ole löydetty[2]»

Haudan oikealla puolella on lainaus kyseistä kohtaa seuraavasta Perikleen hautajaispuheesta:

»ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
Kuuluisien miesten hautana on koko maailma[3]»

Lisäksi haudan kummallekin puolelle on kirjoitettu Kreikan sotien taistelupaikkojen nimiä. Vasemmalla puolella olevien portaiden luona luetellaan ensimmäisen ja toisen Balkanin sodan sekä ensimmäisen maailmansodan taistelupaikkoja 1910-luvulla, oikealla puolella olevien portaiden luona Turkkia vastaan käydyn Vähä-Aasian sotaretken taisteluja 1920-luvulla. Reliefin kummallakin puolella Thukydides-lainausten alla luetellaan toisen maailmansodan taistelupaikkoja sekä sen jälkeisistä taisteluista Korean sota ja Kyproksen miehitys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pietilä-Castrén, Leena: Kävelyretkillä Ateenassa, s. 175–176. Otava, 2013. ISBN 9511219499.
  2. Thukydides: Peloponnesolaissota 2.34.
  3. Thukydides: Peloponnesolaissota 2.43.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]