Ryhmä Oinonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karjalan armeija (Hyökkäysvaiheen alussa)
VII armeijakunta
7. divisioona
19. divisioona
VI armeijakunta
1. divisioona
5. divisioona
11. divisioona
1. jääkäriprikaati
Ryhmä Oinonen
taistelevat osat
2. jääkäriprikaati
Ratsuväkiprikaati
Sissipataljoona 1
taistelua tukevat osat
Kevyt patteristo 11
Kevyt patteristo 12
Kevyt patteristo 13
Ratsastava patteri

Ryhmä Oinonen (Ryhmä O tai RO) oli jatkosodan alkupuolella toiminut Suomen maavoimien sotatoimiyhtymä. Ryhmän komentajana oli sen muodostamisesta 18. kesäkuuta 1941 aina sen lakkauttamiseen 29. huhtikuuta 1942 kenraalimajuri Woldemar Oinonen.

Muodostaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä Oinonen perustettiin liikekannallepanon yhteydessä kesäkuun loppupuoliskolla 1941. Sen tarkoituksena oli olla vain tilapäisyhtymä perustamisen ja hyökkäysvaiheen alun aikana. Aluksi tähän liki divisioonan vahvuiseen yhtymään kuuluivat 2. jääkäriprikaati (2. JPr) ja Ratsuväkiprikaati (Rv.Pr.).

Keskittäminen ja jatkosodan hyökkäysvaiheessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen hyökkäyksen alkua RO oli ryhmitetty Tuupovaaran ja Hattuvaaran väliselle alueelle Ilomantsiin. Hyökkäys ei edennyt suunnitellusti, vaan keskeytyi neuvostojoukkojen sitkeään vastarintaan ja puolustajan tehokkaaseen maaston käyttöön. Sota Ilomantsissa sai jopa Suomen sisällissodan piirteitä, kun RO:ta oli vastassa karjalaisista, inkeriläisistä ja suomalaisista kommunisteista muodostettu puna-armeijan jalkaväkirykmentti 126 (JR 126), joka kuului 71. divisioonaan. Jalkaväkirykmentti oli alun perin kuulunut Terijoen hallituksen muodostamaan Suomen kansanarmeijaan.[1]

RO alistettiin 19. heinäkuuta kenraali Erwin Engelbrechtin komentamalle Saksan 163. jalkaväkidivisioonalle. Heinäkuun lopussa ja elokuun alussa suomalaiset ja saksalaiset yrittivät yhdessä edetä Suvilahteen ja Suojärvelle. Neuvostojoukot kuitenkin torjuivat kaikki hyökkäykset. Suomalais-saksalaiset joukot saivat läpimurron Suojärvellä 20. elokuuta ja RO irrotettiin saksalaisdivisioonasta. Syyskuun aikana sotatoimiyhtymä eteni kymmenisen kilometriä. Eikä lokakuun alussa hyökkäysmenestys parantunut. Tällä välillä tilapäisyhtymä sai vahvennuksina 2. jääkäriprikaatin ja yhden divisioonan.

Lokakuun lopussa RO:sta ja 1. divisioonasta muodostettiin VII armeijakunta. Armeijakunta eteni 2. marraskuuta Kontupohjaan. RO:n viimeiseksi sotatoimeksi jäi Sungunniemen valtaus marraskuun lopussa.

Tämän jälkeen Ryhmä Oinonen siirrettiin Kannaksen armeijan reserviksi ja lopulta maaliskuussa 1942 hajotettiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raunio, Ari: Sotatoimet, Suomen sotien 1939–45 kulku kartoin. Genimap, 2005. ISBN 951-593-914-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joensuun yliopisto: Jatkosodan alku Ilomantsissa 1941 yliopisto.joensuu.fi. Viitattu 16.5.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]