Ruskoplaty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruskoplaty
016776F000199W000002.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Luonnosta hävinnyt [1]

Luonnosta hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Hammaskarppikalat Cyprinodontiformes
Heimo: Hammaskarpit Poeciliidae
Suku: Xiphophorus
Laji: couchianus
Kaksiosainen nimi

Xiphophorus couchianus
(Girard, 1859)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ruskoplaty Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ruskoplaty Commonsissa

Ruskoplaty (Xiphophorus couchianus) on luonnosta hävinnyt kalalaji, jota eli Meksikon Atlantin puoleisella rinteillä.[1] Sitä pidetään myös akvaariossa.[2].

Kooltaan ruskoplatykoiraat kasvavat 4 cm ja naaraat 6 cm pitkiksi.[2] Väritykseltään ruskoplaty on ruskehtavanharmaa. Sen evät ovat läpikuultavat.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan ruskoplatyä ei tavata luonnossa enää yhtään aitoa yksilöä. Viimeisin puhdas ruskoplaty kerättiin vuonna 1967. Laji on sen jälkeen risteytynyt kirjoplatyn kanssa, ja lajin alapopulaatiot kuuluvatkin todennäköiseen uuteen X. apodaca -lajiin. Viimeiset ex situ -suojellut ruskoplatyt ovat Nuevo Leónin autonomisen yliopiston uhanalaisten kalalajien suojakeskuksessa.[1] Ruskoplatyt elivät pienellä alueella ja kärsivät elinalueensa tuhoutumisesta. Aiemmin ruskoplatyja eli laajemmaltikin Meksikossa. Ruskoplatyja pyydystettiin akvaariokaloiksi ja lisäksi niitä käytetään perinnöllisyystutkimuksissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Almada-Villela, P. & Contreras-Balderas, S: Xiphophorus couchianus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  2. a b c Xiphophorus couchianus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 28.9.2007. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.