Platy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kirjoplaty)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kalaa. Platý on myös saari Kreikassa.
Platy
Naaraspuolinen platy
Naaraspuolinen platy
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Hammaskarppikalat Cyprinodontiformes
Heimo: Hammaskarpit Poeciliidae
Suku: Xiphophorus
Laji: maculatus
Kaksiosainen nimi

Xiphophorus maculatus
(Günther, 1866)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Platy Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Platy Commonsissa

Platy (Xiphophorus maculatus) on hammaskarppeihin kuuluva kala. Sukunimi Xiphophorus, joka tarkoittaa miekkaa kantavaa, viittaa synnyttävien hammaskarppien paritteluevään. Maculatus puolestaan tarkoittaa laikukasta ja se viittaa kalojen väritykseen.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platy on 3–6 cm pitkä, ja siitä on useita värimuunnoksia. Luonnossa esiintyvät platyt ovat vaaleita ja värittömiä, mutta siitä on jalostettu useita värimuunnoksia. Yleisin lienee "punainen wagtail", jolla on punaoranssi ruumis ja mustat evät. Muita värimuunnoksia on mm. kokonaan oranssi "coral", mustakylkinen "tuxedo" ja "mickey mouse", jolla on Mikki Hiiren pään muotoinen kuvio pyrstön tyvessä. Platyjen ruumiin väritys vaihtelee valkoisesta keltaisen kautta punaiseen ja niiden evien väritys läpinäkyvästä keltaiseen, punaiseen ja mustaan.

Koiraan ja naaraan erottaa toisistaan pyrstön edessä vatsapuolella olevan paritteluevän muodosta.[1] Koiras on myös pienempi ja tummempi kuin naaras.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platy on kotoisin Keski-Amerikasta ja Pohjois-Amerikan eteläosista: Meksikosta ja Belizestä.[2]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parvi platyn wagtail- ja tuxedo -värimuunnoksia

Platy on helppo saada lisääntymään akvaariossa. Se kantaa poikasiaan noin kuukauden. Emo syö omia poikasiaan, ja muut samassa akvaariossa olevat kalat voivat myös syödä poikaset. Siksi kannattaakin ostaa lemmikkikaupasta poikasallas, johon emo laitetaan ennen poikasten syntymistä (Altaassa on poikasille oma paikka, johon ne voivat mennä, ettei emo syö niitä). Poikasallas maksaa 5-10 euroa, koosta riippuen. Emon voi myös jättää ne akvaarioon jos on hyviä paikkoja joihin ne voivat piiloutua.

Platy on viimeisillään "raskaana", kun vatsa on hieman kulmikas, ja naaras hyvin suurikokoinen. Myös lähelle peräaukkoa tulee tumma täplä. Kun tämä täplä tulee, kannattaa emo siirtää poikasaltaaseen.

Platy synnyttää noin 5 poikuetta. Ensimmäisessä poikueessa syntyy 3-10 poikasta, toisessa parikymmentä enemmän, ja joka kerta poikasia tulee lähes parikymmentä enemmän kuin edellisessä poikueessa. Loppujen lopuksi poikasia voi olla jopa lähes 200. Kuitenkin määrän pitää kurissa se, jos poikaset syntyvät akvaarioon, niistä ei luultavasti yksikään kasva aikuiseksi. Poikanen kasvaa noin 5-6 viikossa sen kokoiseksi, että sen voi laittaa seura-akvaarioon. (Akvaarioon, jossa ovat kaikki muutkin kalat.)

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platy sopii seura-akvaarioon vain, jos asuinkumppanit valitaan tarkasti sen vesivaatimuksien mukaan. Esimerkiksi samanlaisissa vesissä viihtyvät miljoonakalat käyvät platyjen seuraksi mainiosti. Veden pH tulisi olla 7–8, kovuuden 9–30 sGH, ja lämpötilan 18–25 °C. Jos kalan siirtää pehmeämpään veteen kuin, missä se on kasvanut, se sairastuu helposti. Aasiassa platyjä kasvatetaan kovassa vedessä, johon lisätään joskus suolaakin.[3] Platy viihtyy monenlaisissa akvaarioissa.lähde?

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platy risteytyy lähisukulaisensa miekkapyrstön kanssa, ja siksi nämä lajit tulee pitää erillään toisistaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvaesimerkki evän muodon eroista
  2. Xiphophorus maculatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  3. Faunatar

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]