Run–D.M.C.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Run–D.M.C.
Run–D.M.C. New Yorkissa
Run–D.M.C. New Yorkissa
Tiedot
Toiminnassa 1981–2002
Tyylilaji hip hop, rap rock
Kotipaikka Queens, New York, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Joseph ”Run” Simmons
Darryl "D.M.C." McDaniels

Entiset jäsenet

Jason ”Jam Master Jay” Mizell

Levy-yhtiö

Profile Records
Arista Records / Bertelsmann Music Group

Aiheesta muualla
Kotisivut

Run–D.M.C. oli yhdysvaltalainen hip hop -yhtye. Yhtyeen perustivat Joseph ”DJ Run” Simmons ja Darryl ”D.M.C.” McDaniels. Myöhemmin yhtyeeseen liittyi Jason ”Jam Master Jay” Mizell.[1] Yhtye lakkautettiin Jam Master Jayn ampumisen jälkeen.

Run–D.M.C.:n ensimmäinen single oli nimeltään It’s Like That ja albumi Run–D.M.C.. Vähän myöhemmin he julkaisivat kolmannen albuminsa, joka myi kultaa. Vuonna 1983 he tekivät levytyssopimuksen Profile Recordsin kanssa. Ensimmäisellä Yhdysvaltain kiertueellaan he olivat pukeutuneet tiukkoihin nahkahousuihin ja -takkeihin, Adidas-kenkiin (iltit irti) ja fedora-hattuihin.

Heidän nousunsa jatkui, kun he esiintyivät US Live Aid -konsertissa vuonna 1985 ja julkaisivat vuonna 1986 uuden levynsä Raising Hell, joka myi yli kolme miljoonaa kappaletta ja oli sen ajan myydyin rap-albumi. Run–D.M.C. oli ensimmäinen, jolla oli koko kappale elektronista biittiä. He ottivat tyylin Afrika Bambaataan kappaleesta Planet Rock. Run–D.M.C. on ensimmäinen rap-yhtye, joka on myynyt albumillaan platinaa ja multi-platinaa ja samalla ensimmäiset räppärit, jotka pääsivät Rolling Stone -lehteen. He olivat myös toinen rap-yhtye, joka pääsi tv-ohjelmaan American Bandstand (ensimmäinen oli Sugarhill Gang). Yksikään räppäri ei ollut ennemmin vieraillut televisio-ohjelmassa Saturday Night Live. He olivat myös laulamassa WWE:n viidennessä WrestleManiassa.

Myöhemmät ajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 he julkaisivat uuden albumin nimeltä Back From Hell. Albumilla oli kaksi singleä Pause ja The Avenue. Vuonna 1993 yhtye julkaisi jo viidennen albuminsa, jonka nimi oli Down With The King, joka nousi Billboard top 10 -listalle. Vuonna 1998 Jason Nevis remixasi kappaleet It’s Like That ja It’s Tricky. Remix It’s Like That nousi ensimmäiselle sijalle Yhdysvaltain ja Yhdistyneen kuningaskunnan Billboard-listalla. Vuonna 1999 Run–D.M.C. teki sisääntulokappaleen WWE-joukkueelle D-Generation X.

Vuonna 1999 Artista Records osti Profile Recordsin, ja yhtye aloitti uuden albumin nauhoittamisen. Melkein kahdessa vuodessa albumista Crown Royal tuli valmis. Albumilla vierailivat Everlast, Nas, Fred Durst, Jermaine Dupri ja Sugar Ray. Vuonna 2002 Run–D.M.C. aloitti Girls of Summer -kiertueen Aerosmithin ja Kid Rockin kanssa. 30. lokakuuta vuonna 2002 Jam Master Jaytä ammuttiin levytysstudiossa, ja hän kuoli. Ampuja oli tuntematon. Aerosmith on yksi yhtyeistä, joka on luvannut maksaa Jam Master Jayn murhaajan löytäjälle palkkion. Vuonna 2004 Rolling Stone -lehti sijoitti Run–D.M.C.:n sadan kaikkien aikojen parhaimman artistin listalle sijalle 42.

Myöhempi Run–D.M.C.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph Simmons

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sooloalbumi Distortion valmistui jo vuonna 2006. Albumin kappale ”Mind on The Road” pääsi videopeliin Madden NFL 06. Vuonna 2005 MTV aloitti Runin elämästä kertovan tosi-TV-ohjelman Run’s House. Run tekee edelleen D.M.C:n kanssa musiikkia, ja sen johdosta ilmestyi heidän paluusinglensä nimeltään ”Come 2Gether”.

Darryl McDaniels

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D.M.C. julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa 14. maaliskuuta 2006. Albumin nimi on Checks Thugs and Rock ’n’ Roll. D.M.C. tekee uutta albumia. Vieraina ovat Run, BDP, N.W.A, Kid Rock ja D.M.C.:n uusi yhtye Tha All-Stars, johon kuuluvat Nas, MC Ren, Jay-Z ja ensikertalainen Knock-Out. Hän itse tuottaa albumin.

Albumin tiedot
Run–D.M.C.
 • Julkaistu: 27. maaliskuuta 1984
 • Singlet: ”It’s Like That”, ”30 Days”, ”Hard Times”, ”Rock Box”
King of Rock
 • Julkaistu: 15. tammikuuta 1985
 • Singlet: ”King of Rock”, ”Can You Rock It Like This”, ”You Talk Too Much”
Raising Hell
 • Julkaistu: 15. toukokuuta 1986
 • Singlet: ”Walk This Way”, ”My Adidas”, ”It’s Tricky”, ” You Be Illin”
Tougher Than Leather
 • Julkaistu: 16. toukokuuta 1988
 • Singlet: ”Run’s House”, ”Beats To The Rhyme”, ”Mary, Mary”, ”I’m Not Going Out Like That”
Back From Hell
 • Julkaistu: 16. lokakuuta 1990
 • Singlet: ”Pause”, ”What It’s All About”, ”Faces”, ”The Ave.”
Down With the King
 • Julkaistu: 4. toukokuuta 1993
 • Singlet: ”Down With the King”, ”Ooh Wathcha Gonna Do”, ”Can I Get It, Yo”
Crown Royal
 • Julkaistu: 3. huhtikuuta 2001
 • Singlet: ”Rock Show”, ”Let’s Stay Together (Together Forever)”
 1. Run-DMC Discogs. Viitattu 13.6.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]