Arista Records

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

Arista Records on vuonna 1974 perustettu, Sony Music Entertainmentin omistuksessa oleva levy-yhtiö. Muun muassa artistit Avril Lavigne ja Gob ovat levyttäneet yhtiölle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clive Davis sai potkut CBS Recordsilta ja siirtyi Columbia Picturesin palvelukseen edistämään yhtiön äänitelevy- ja musiikkituotannon toimintoja. Loppuvuodesta 1974 Davisista tuli osaston johtaja, ja hän yhdisti Columbian levymerkit (Colpix Records, Colgems Records ja Bell Records) uudeksi kokonaisuudeksi nimelle Arista Records ja osti lopulta osuuden siitä Columbialta.

Nimen Arista levymerkki sai newyorkilaisen koulun honor societyn mukaan. Alkuvuodesta 1975, useimmat Bellin kirjoissa olevien artistien sopimukset purettiin, kuten Tony Orlando and Dawn and the Fifth Dimension, kun taas esimerkiksi Suzi Quatro ja Hot Chocolate siirrettiin levymerkille Big Tree. Joidenkin sopimukset siirrettiin Aristalle, esimerkiksi Bay City Rollers ja Melissa Manchester.

Välttääkseen konkurssin Columbia Pictures myi musiikkikustantamonsa Screen Gems-Columbia (Colgems) EMI:lle 1976 ja sitten Aristan saksalaiselle Ariola Recordsille 1979. Kun Ariola oli ostanut General Electricin RCA Recordsin, yhdistetty yhtiö sai vuonna 1986 nimeksi Bertelsmann Music Group, mutta Yhdysvalloissa kirjainyhdistelmä BMG tuli käyttöön vasta 1987.

Aristan menestys jatkui 1980-luvulla. Sen omistukseen siirtyivät Northwestside Records, Deconstruction Records, First Avenue Records ja Dedicated Records. Vuonna 1989 Arista perusti yhteisyrityksen Antonio "L.A." Reidin ja Babyfacen kanssa, ja syntyi LaFace Records. 1993, Arista perusti Bad Boy Records -nimisen yhteisyrityksen Sean "P. Diddy" Combsin kanssa. Sen jakelun piiriin kuului Heavenly Records, ja vuonna 1999 se hankki omistukseensa Face Recordsin.

Milli Vanilli -skandaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arista teki 1989 sopimuksen länsisaksalaisen duon Milli Vanilli (Rob Pilatus ja Fabrice Morvan) kanssa ja julkaisi sen esikoisalbumin, moninkertaisen platinalevyn Girl You Know It’s True, joka oli edellisenä vuonna julkaistu Euroopassa. Loistava menestys seurasi Yhdysvalloissa. Vuonna 1990 duo sai kaksi American Music Awardia ja Grammyn parhaana artistitulokkaana. Samana vuonna Milli Vanillin tuottaja ja manageri Frank Farian paljasti, ettei duo ollut esittänyt albumilla nuottiakaan.

Paljastus nostatti alalla myrskyn. Milli Vanillin Grammy peruttiin. Clive Davis luopui heti duosta ja poisti albumin luetteloistaan. Girl You Know It’s True oli menestynein albumi, jonka julkaisu keskeytettiin. Oikeuden päätöksellä levyn ostaja sai hyvitystä maksamastaan hinnasta.

Arista ilmoitti olleensa täysin tietämätön, etteivät Rob ja Fabrice olleet itse olleet äänittämässä levyä.

Maineen palautus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loppuvuodesta 2000 BMG pudotti Davisin johtajantuolilta, ja tilalle nousi L. A. Reid. Reidin aikana merkille tuli uusia menestysalbumeja sellaisilta yhtyeiltä kuin Outkast, P!nk ja Usher mutta vakiintuneiden nimien, kuten Whitney Houston, TLC ja Toni Braxtonin kanssa menestystä ei tullut, vaikka nämä olivat olleet vuosien mittaan merkin menestyneimpiä artisteja. Reidin hulvattoman tuhlailun vuoksi yhtiö myös menetti rahaa. Kun BMG ja Sony Music Entertainment yhdistyivät, Reid irtisanottiin. BMG:llä itsenäisenä toiminut Arista toimi sen jälkeen uudestaan syntyneessä RCA Records Groupissa, jonka johdossa oli nyt Davis, joka sai Aristan jälleen hallintaansa. Elokuussa 2005 Aristan toiminnot sulautettiin yhteen J Recordsin kanssa. Arista-merkin käyttö jatkuu. Aristan uusintajulkaisut julkaisee Sony BMG:n Legacy Recordings. Sony BMG -yhteisyrityksen kautta Arista on jälleen yhdistetty Columbia Picturesiin, joka on kokonaan Sonyn omistuksessa. Aristan merkittävin levyttävä artisti on Whitney Houston.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]