Afrika Bambaataa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kevin Donovan
Afrika Bambaataa and DJ Yutaka (2004).jpg
Afrika Bambaataa (vas.) ja DJ Yukata vuonna 2004.
Syntynyt 17. huhtikuuta 1957 (ikä 59)
Taiteilijanimet Afrika Bambaataa
Kotipaikka Bronx, New York, Yhdysvallat
Aktiivisena 1980[1]
Tyylilajit hip hop, elektroninen musiikki
Laulukieli englanti
Ammatit DJ, yhteisöjohtaja, aktivisti
Soittimet laulu, fonografi
Levy-yhtiöt Tommy Boy Records
EMI
Winley Records
Capitol Records
DMC Records
Planet Rock Music

Afrika Bambaataa (s. 17. huhtikuuta 1957), oikealta nimeltään Kevin Donovan, on yhdysvaltalainen DJ ja yhteisöjohtaja New Yorkin Bronxista. Hän on yksi merkittävimmistä hip hop -kulttuurin vaikuttajista.

Afrika Bambaataa oli jengiläinen, joka perusti 1970-luvulla Zulu Nation -nimisen järjestön edistämään suvaitsevaisuuden ja yhteiskunnallisen tiedostamisen asiaa. Hän nimesi Zulu Nationin nähtyään elokuvan Zulu (1964), jonka kuvaus afrikkalaisen zuluheimon taistelusta brittiläisiä siirtomaajoukkoja vastaan teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. Muun muassa rap-muusikoista, breakdance-tanssijoista ja graffitiartisteista koostunut ryhmä järjesti korttelijuhlia, joissa Afrika Bambaataa tuli pian tunnetuksi yhtenä New Yorkin parhaista DJ:istä ja hiphopin ”kummisedistä”.

Afrika Bambaataan levytysura on ollut niin ikään vaikutteena monille seuraajille. Toimittuaan useiden esiintyjien tuottajana hän aloitti soolouransa vuonna 1982. ”Planet Rock” yhdisteli ainutlaatuisella tavalla elektronista popmusiikkia ja rappia. Kappale lainasi Kraftwerkin ”Trans-Europe Expressiä”. Vuonna 1984 Afrika Bambaataa tunnusti hiphopin juuria levyttämällä kappaleen ”Unity” yhdessä soulin kummisedän James Brownin kanssa. Muita artisteja, joiden kanssa hän on työskennellyt, ovat muun muassa John Lydon, UB40 ja Gary Numan. Rage Against the Machine versioi Afrika Bambaataan ”Renegades of Funk” -kappaleen Renegades-albumillaan (2000).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]