Rukoileva kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rukoileva kirkko
Rukoushetket kirkon perinteen mukaisesti
Kirjailija Matti Aaltonen (toim.)
Kieli suomi
Genre hetkirukouskirja
Kustantaja SLEY-kirjat
Julkaistu 1978
ISBN 951-617-400-0
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Rukoileva kirkko. Rukoushetket kirkon perinteen mukaisesti on suomalainen luterilainen hetkirukouskirja, josta on kaksi eri laitosta, 1978 ja 1996.

Rukoileva kirkko ilmestyi ensimmäisen kerran 1978 kirkkoherra Matti Aaltosen toimittamana professori Martti Parvion aloitteesta ja hänen opastamanaan. Se pohjautuu ruotsalaiseen epäviralliseen hetkirukouskirjaan Den svenska tidegärden. Aiemmin samalla nimellä oli ilmestynyt vuonna 1950 Lauri Apajalahden toimittamana yksinkertaisempi rukouskirja, joka sisälsi kirkkovuotta seuraten yhden liturgisen rukoushetken joka päivälle.

Aaltosen toimittama Rukoilevan kirkon ensimmäinen laitos sisältää yhden viikon kierrossa arkipäiville neljä rukoushetkeä (laudes, ad sextam, vesper ja completorium) ja sunnuntaille kahdeksan (ad matutinam, laudes, ad primam, ad tertiam, ad sextam, ad nonam, vesper ja completorium). Lisäksi se sisältää aineiston kirkkovuoden juhlille, sekä apostolien ja evankelistojen muistopäivät, pyhän Ansgarin, pyhän Henrikin, pyhän Birgitan, Martti Lutherin ja Mikael Agricolan muistopäivät, kirkon vihkimisen muistopäivän, vainajien muiston, sekä valmistautumisen messuun ja yksityisen ripin kaavan.

Rukoilevasta kirkosta julkaistiin vuonna 1996 toinen, uudistettu laitos, jossa huomioitiin virsikirjan ja raamatunkäännöksen vaihtuminen sekä tuolloin käynnissä ollut jumalanpalvelusuudistus. Uudempaan laitokseen on lisätty vielä toisen viikon kierto ja sävelmät. Sen toimitti edelleen Matti Aaltonen, Osmo Vatasen ja Seppo Suokunnaksen avustuksella. Päivittäisten rukoushetkien määrä on supistettu neljään, matutina on säilytetty jouluyönä ja pääsiäisyönä. Myös muistopäiviin on tehty lisäyksiä ja muutoksia.[1]

Matti Aaltonen on toimittanut myös SLEY:n 1992 julkaiseman yksinkertaisemman rukouskirjan Rukoileva koti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aaltonen, Matti (toim.): Rukoileva kirkko. Rukoushetket kirkon perinteen mukaisesti. Helsinki: SLEY-kirjat, 1996 (1. laitos 1978). ISBN 951-618-170-8.