Ruiskattara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruiskattara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Suku: Töpökattarat Bromus
Laji: secalinus
Kaksiosainen nimi

Bromus secalinus
L.

Katso myös

  Ruiskattara Wikispeciesissä
  Ruiskattara Commonsissa

Ruiskattara (Bromus secalinus) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, töpökattaroiden (Bromus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ja melko suurikokoinen heinälaji, joka on erotettavissa muista kattaralajeista kaljujen lehtituppiensa sekä röyhynsä ja tähkylöidensä ulkonäön perusteella.[1]

Ruiskattara voi kasvaa metrin korkuiseksi, ja sen varret ovat kasvutavaltaan pystyjä. Lehdet ovat noin senttimetrin levyisiä, vaaleanvihreitä sekä hieman karvaisia. Lehtitupet ovat useimmiten kaljuja. Ruiskattaran kukinto on melko suuri ja runsas röyhy, jonka haarat ovat pitkiä. Jokaisessa röyhyn haarassa on useimmiten vain yksi tähkylä. Tähkylät ovat leveitä ja 1–2 cm pitkiä. Ulkokaleissa on useita suonia, ja ulkohelpeet ovat muuten kaljuja, mutta niissä on lyhyt vihne. Ruiskattara kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Ruiskattara on ollut aikoinaan yleinen rikkakasvi ruispelloilla, mutta maatalouden kehityksen seurauksena ruiskattara on harvinaistunut selvästi, ja nykyisin se onkin harvinainen[1]. Ruiskattara on kasvanut etenkin syysruispelloilla[1]. Suomessa ruiskattaraa on tavattu yleisesti etelässä aina Oulun korkeudelle asti sekä paikoitellen myös Lapissa, mutta uusimpia havaintoja ruiskattarasta on lähinnä Ahvenanmaalta ja Lounais-Suomesta[2]. Ruotsissa ruiskattaraa tavataan nykyisin säännöllisesti vain Gotlannista ja Öölannista[1].

Ruiskattara ei muodosta maaperään siemenpankkia, vaan on riippuvainen kasvun ja lisääntymisen onnistumisesta vuosittain[1].

Aikoinaan on myös tutkittu ruiskattaran käyttömahdollisuuksia värikasvina[1].

  1. a b c d e f g Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Råglosta (Bromus secalinus) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 6.6.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Ruiskattara (Bromus secalinus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 6.6.2018. (suomeksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]