Rozhanovce

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rozhanovcen sijainti Slovakian kartalla.
Slovakian pääministeri Mikuláš Dzurinda vierailulla Rozhanovcessa 2006.

Rozhanovce (unk. Rozgony) on kunta Itä-Slovakiassa Košicen alueella, 12 kilometrin päässä Košicen kaupungista. Košicessa on myös lähin henkilöliikenteen rautatieasema. Kaupungin hallinnollisen alueen pinta-ala on 22,2 km², josta peltoa 12,1 km² ja metsää 5 km². Ensimmäinen kirjallinen maininta Rozhanovcesta on vuodelta 1270.

Kaupungissa oli 2 141 asukasta vuoden 2005 lopussa. Vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan asukkaista 97 % oli slovakkeja, ja uskonnollisista ryhmistä suurimpia olivat roomalaiskatoliset (79 %) ja kreikkalaiskatoliset (8 %).

Rozhanovcessa on kaksi roomalaiskatolista kirkkoa, kirjasto, kulttuuritalo, posti, terveyskeskus, päiväkoti ja peruskoulu. Kaupunginjohtajana toimii Viktor Gazdačko.

[1]

Rozhanovcen taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on tunnettu vuoden 1312 Rozhanovcen taistelusta, jonka Unkarin kuningas Kaarle Robert kävi paikallisia ”pikkukuninkaita” Máté Csákia ja Aban veljeksiä vastaan. Csák ja Abat hallitsivat lähes itsenäisesti laajoja alueita nykyisessä Slovakiassa, joka kuului silloin Unkarin kuningaskuntaan. Vakiinnuttakseen valtansa Kaarlen oli kukistettava pikkukuninkaat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaupungin viralliset kotisivut Luettu 1.11.2007; Slovakian tilastokeskus Luettu 2.11.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.