Rollo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee viikinkipäällikköä. Brittiläisestä musiikkituottajasta, katso Rollo Armstrong. Rollo on myös Rovaniemen kutsumanimi.
Rollo
Rollon patsas Ålesundissa, Norjassa
Rollon patsas Ålesundissa, Norjassa
Normandian herttua
911–928
Seuraaja Vilhelm Pitkämiekka
Rouenin kreivi
911–928
Seuraaja Vilhelm Pitkämiekka
Henkilötiedot
Syntynytn. 847
Skandinavia
Kuollutn. 932
Normandia
Puoliso Poppa Bayeuxlainen (s. 880)
Lapset Vilhelm Pitkämiekka
Tiedot
Uskonto skandinaavinen muinaisusko
myöhemmin roomalaiskatolisuus
Rollon hauta Rouenin katedraalissa

Rollo tai Rolf, ranskaksi Rollon, (noin 847932) oli viikinkipäällikkö, jonka alkuperä on hämärän peitossa. Rollo on latinalaistettu ja Rolf nykyaikaistettu muoto germaanisesta nimestä, jonka muinaisnorjankielinen kirjoitusmuoto oli Hrólfr. [1]

Saagojen mukaan Rollo lähti Harald Kaunotukan hallitsemasta Norjasta, koska halusi olla oma herransa. Hän purjehti ryöstöretkille Skotlantiin, Englantiin ja Flanderiin. Rollon johtama tanskalaisarmeija hyökkäsi Ranskaan 900-luvun alussa, ja asettui pysyvämmin Seine-joen alueelle. Ranskan kuningas Kaarle Yksinkertainen onnistui torjumaan Rollon Pariisin piirityksen ja löi tämän myöhemmin Chartresin lähistöllä. Kaarle teki sen jälkeen Rollon kanssa sopimuksen, jossa Rollo sai läänityksekseen maa-alueen Neustriasta sillä ehdolla, että hän lopettaisi ryöstelyn ja puolustaisi Seinen suuta muita viikinkejä vastaan. Rollosta tuli alueen herttua, ja sitä alettiin sittemmin kutsua Normandiaksi, pohjanmiesten maaksi, ja Rolloa ja hänen miehiään normanneiksi. Rollo luovutti herttuakunnan hallinnon pojalleen Vilhelm I:lle vuonna 927. Rollo kastettiin 912, mutta hänen sanotaan silti kuolleen pakanana.[1]

Myöhemmin saagat yhdistivät Rollon norjalaistaustaiseen viikinkipäällikköön nimeltä Gengu-Hrólf eli Kävelijä-Rolf. Tätä nimeä selittämään syntyi tarina, jonka mukaan Rollo oli ollut liian iso ratsastaakseen hevosella. Kävelijä-Rolfia pidetään historiallisena hahmona, mutta ei ole varmaa oliko hän todella sama henkilö kuin Normandian lääninhaltija Rollo, vai onko kyseessä 1100- ja 1200-lukujen skandinaavisten historiankirjoittajien erehdys.lähde?

Vilhelm Valloittaja polveutuu suoraan Rollosta ja Britannian nykyinenkin kuninkaallinen perhe on siten hänelle etäistä sukua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rollo Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopaedia Britannica Inc. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]