Rohtorautayrtti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rohtorautayrtti
Kukkiva kasvi
Kukkiva kasvi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Rautayrttikasvit Verbenaceae
Suku: Rautayrtit Verbena
Laji: officinalis
Kaksiosainen nimi
Verbena officinalis
L.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Rohtorautayrtti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rohtorautayrtti Commonsissa
Rohtorautayrtti teoksessa Deutschlands Flora in Abbildungen.

Rohtorautayrtti eli rohtoverbena (Verbena officinalis) on monivuotinen ruohovartinen kukkiva kasvi. Se on lääkekasvi, jolla on ajateltu olevan yliluonnollisia voimia.[1] Rohtorautayrttiä löytää kaupasta kuivattuna. Sitä myydään myös puutarhoilla perennakasviksi, mutta puutarhakukaksi jalostettu kasvi ei välttämättä ole yhtä hyvin ravinteikas ja turvallinen kuin rohtokasviksi kasvatettu ja kuivatettu.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rohtorautayrtti kasvaa noin 60 cm korkeaksi. Sillä on talvehtiva maavarsi, josta nousee monia ohuita varsia. Syvään uurteiset lehdet asettuvat varsin pareittain. Lehdet ovat hienon karvan peitossa. Pienet vaaleanvioletit kukat puhkeavat elo-syyskuussa.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rohtorautayrtti kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Euroopassa.[2] Suomessa sitä viljellään vyöhykkeillä III-IV.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautayrtti on maagis-uskonnollisesti varsin voimakas kasvi. Sen nimi liittyy monessa kielessä rautaan tai pyhyyteen. Yrtti oli kelttien druidipapiston, roomalaisten, egyptiläisten ja monien muiden kansojen pyhä kasvi. Egyptissä kasvi tunnetaan Isiksen kyyneleenä. Egyptin mytologiassa jumalatar Isis itki niin hartaasti Osiriksen menetystä, että hänen kyyneleistään syntyi rautayrtin taimia. Persiassa maagikot tervehtivät nousevaa aurinkoa pidellen alastomana käsissään rautayrttikimppuja. Kasvin on sanottu lisäävän luovuutta. Kasvin ajatellaan maagisessa käytössä lisäävän rituaaliesineiden voimaa, joten sitä voi sekoittaa öljysekoitukseen, jolla pyhittää ja puhdistaa rituaaliesineistöä.lähde?

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautalisää ravintoonsa kaipaava voi haudutella teetä rautayrtistä ja nauttia rautalisän näin luonnonmukaisesti. Kasvia ei saa käyttää raskaana tai imettäessä, sillä se voi lisätä keskenmenon riskiä. Toisaalta kätilöt ovat käyttäneet kasvia synnytyksen aikana voimistamaan kohdun supistuksia. Yrttiä kannattaa haudutella iltateeksi, sillä se on vaikutuksiltaan rauhoittava ja unettava. Joidenkin mielestä se stimuloi seksuaalisesti ja toimii lemmenrohtona. Se auttaa myös suussa oleviin tulehduksiin ja ienongelmiin. Rentouttava vaikutus tulee ilmeisesti hermoston kautta, sillä kasvi elävöittää koko hermoston yleiskuntoa. Kirjallisuudessa löytyy myös mainintoja käytöstä kuumelääkkeenä, migreenin hoidossa, munuaiskivissä ja hengitystievaivoissa. Ulkoisesti kasvin voi laittaa hoivaamaan palovammoja, ihovaurioita ja ruhjeita sekä kolottavia hermoja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rohtorautayrtti Exotic Garden
  2. a b Järnört Virtuella Floran

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]