Rohtoverbena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohtoverbena
Kukkiva kasvi.
Kukkiva kasvi.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Verbenakasvit Verbenaceae
Suku: Rautaverbenat Verbena
Laji: officinalis
Kaksiosainen nimi

Verbena officinalis
L.

Katso myös

  Rohtoverbena Wikispeciesissä
  Rohtoverbena Commonsissa

Rohtoverbena teoksessa Deutschlands Flora in Abbildungen.

Rohtoverbena eli rohtorautayrtti (Verbena officinalis) on monivuotinen ruohovartinen kukkiva kasvi. Se on lääkekasvi, jolla on ajateltu olevan yliluonnollisia voimia.[1] Rohtoverbenaa löytää kaupasta kuivattuna. Sitä myydään myös puutarhoilla monivuotiseksi kasviksi, mutta puutarhakukaksi jalostettu kasvi ei välttämättä ole yhtä hyvin ravinteikas ja turvallinen kuin rohtokasviksi kasvatettu ja kuivatettu.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rohtoverbena kasvaa noin 60 senttimetriä korkeaksi. Sillä on talvehtiva maavarsi, josta nousee monia ohuita varsia. Syvään uurteiset lehdet asettuvat varsin pareittain. Lehdet ovat hienon karvan peitossa. Pienet vaaleanvioletit kukat puhkeavat elo-syyskuussa.[2]

Rohtoverbena kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Euroopassa.[2] Suomessa sitä viljellään vyöhykkeillä III-IV.[1]

Rautayrtti on uskottu olevan varsin voimakas taikakasvi. Sen nimi liittyy monessa kielessä rautaan tai pyhyyteen. Yrtti oli kelttien druidipapiston, roomalaisten, egyptiläisten ja monien muiden kansojen pyhä kasvi. Egyptissä kasvi tunnetaan Isiksen kyyneleenä. Egyptin tarustossa jumalatar Isis itki niin hartaasti Osiriksen menetystä, että hänen kyyneleistään syntyi rautayrtin taimia. Persiassa taikurit tervehtivät nousevaa aurinkoa pidellen alastomana käsissään rautayrttikimppuja. Kasvin on sanottu lisäävän luovuutta. Kasvin ajatellaan taikakäytössä lisäävän rituaaliesineiden voimaa, joten sitä voi sekoittaa öljysekoitukseen, jolla pyhittää ja puhdistaa rituaaliesineistöä. lähde?

Terveysvaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautalisää ravintoonsa kaipaava voi haudutella teetä rautayrtistä ja nauttia rautalisän näin luonnonmukaisesti. Kasvia ei saa käyttää raskaana tai imettäessä, sillä se voi lisätä keskenmenon riskiä. Toisaalta kätilöt ovat käyttäneet kasvia synnytyksen aikana voimistamaan kohdun supistuksia. Yrttiä kannattaa haudutella iltateeksi, sillä se on vaikutuksiltaan rauhoittava ja unettava. Joidenkin mielestä se kiihottaa seksuaalisesti ja toimii lemmenrohtona. Se auttaa myös suussa oleviin tulehduksiin ja ienongelmiin. Rentouttava vaikutus tulee ilmeisesti hermoston kautta, sillä kasvi elävöittää koko hermoston yleiskuntoa. Kirjallisuudessa löytyy myös mainintoja käytöstä kuumelääkkeenä, migreenin hoidossa, munuaiskivissä ja hengitystievaivoissa. Ulkoisesti kasvin voi laittaa hoivaamaan palovammoja, ihovaurioita ja ruhjeita sekä kolottavia hermoja.lähde?

  1. a b Rohtorautayrtti (Arkistoitu – Internet Archive) Exotic Garden
  2. a b Järnört (Verbena officinalis L.) Den virtuella floran. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]