Rita Hayworth – avain pakoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rita Hayworth – avain pakoon
The Shawshank Redemption
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Frank Darabont
Käsikirjoittaja Frank Darabont
Perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin Rita Hayworth ja Shawshankin vankila
Tuottaja Niki Marvin
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Richard Francis-Bruce
Tuotantosuunnittelija Terence Marsh
Pukusuunnittelija Elizabeth McBride
Pääosat Tim Robbins
Morgan Freeman
Bob Gunton
Clancy Brown
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
iTunes
Ensi-ilta Yhdysvallat 14. lokakuuta 1994
Suomi 24. helmikuuta 1995
Kesto 142 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 25 000 000 $
Tuotto 28 341 469 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rita Hayworth – avain pakoon (The Shawshank Redemption) on vuonna 1994 ensi-iltansa saanut Frank Darabontin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva. Elokuva perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin Rita Hayworth and Shawshank Redemption (suom. Rita Hayworth ja Shawshankin vankila, 1982). Elokuvan pääosissa näyttelevät Tim Robbins (Andy Dufresne) ja Morgan Freeman (Ellis ”Red” Redding). Elokuva on kuvattu Ohion osavaltion vankilassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tapahtumien alku sijoittuu 1940-luvun loppuun. Elokuva kertoo nuoresta, hiljaisesta sekä älykkäästä pankkiirista Andy Dufresnesta (Tim Robbins) joka tuomitaan aiheettomasti kahteen elinkautiseen vankeusrangaistukseen vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta, ja lähetetään kärsimään rangaistusta Shawshankin vankilaan.

Vankilassa Dufresne ystävystyy vanhemman vangin Redin (Morgan Freeman) kanssa joka kykenee hankkimaan kaikkea mahdollista, joten kyseiset liiketoimet tuovat nämä kaksi yhteen. Dufresne pyytää Rediä hankkimaan kivihakun aloittaakseen uudelleen vanhan harrastuksensa veistää esineitä pikkukivistä. Kirjoittaessaan hakulla nimeään sellin seinään, hän huomaa että seinä murenee helposti. Dufresne alkaa kehitellä pakosuunnitelmaa muiden tietämättä. Hän pyytää Rediä toimittamaan hänelle julisteen Rita Hayworthista peittääkseen sellin seinässä olevan aukon. Tätä hän ei kerro Redille, ja koko suunnitelma paljastetaan katsojallekin vasta lopuksi kun Andy pakenee vankilasta 19 vankilavuoden jälkeen.

Vaikeasta alusta huolimatta Dufresne pääsee vankitovereidensa ja vankilan henkilökunnan suosioon. Redin ja Andyn ystäväporukan "voitettua" arvonnan, jossa valittiin ketkä pääsevät tekemään töitä vankilan katolle, ystävykset ovat tervaamassa kattoa kun vankilan vartiopäällikkö, Byron Hadley (Clancy Brown) valittaa muille vartijoille kuinka paljon joutuu maksamaan perintöveroa. Henkensä uhalla Andy lähestyy vartiopäälliköä, ja neuvoo kuinka tämä voi pitää koko omaisuuden. Sana Dufresnen pankkiirintaidoista leviää naapurivankiloita myöten, ja hänet siirretään työskentelemään vankilaan kirjastoon, josta käsin hän täyttää vartijoiden veroilmoituksia ja antaa sijoitusneuvoja.

Näin Dufresnesta tulee myös vankilan johtajan, Samuel Nortonin (Bob Gunton) henkilökohtainen kirjanpitäjä. Norton on uskonmies ja häikäilemätön tavassaan jolla hän johtaa vankilaa ja liiketoimiaan. Hän käyttää hyväkseen alaisuudessaan olevia vankeja ilmaisena työvoimana, voittaen muut urakoitsijat tarjouskilpailuissa. Andy Dufrasne pyörittää vankilanjohtajan laittomien liiketoimien paperityötä ja lahjusrahoja, käyttäen tätä varten luomaansa valehenkilöllisyyttä Randall Stephens.

Elokuva seuraa Andyn ja Redin lisäksi muiden vankien elämää. Koska elokuva sijoittuu noin 20 vuoden ajalle, maailma muuttuu vankilan ympärillä. Elokuvassa seurataan esimerkiksi Brooksin (James Whitmore), iäkkään vangin tarinaa, joka pääsee ehdonalaiseen 50 vankilassa eletyn vuoden jälkeen. Vankilasta on tullut hänelle koti: kuullessaan vapautumisestaan hän järkytyksen vallassa kaappaa vankitoverinsa Heywoodin (William Sadler) ja uhkaa tappaa tämän jotta hänet tuomittaisiin uudelleen. Brooksilla on suuria vaikeuksia sopeutua yhteiskuntaan: hän esimerkiksi kertoo kuinka joskus lapsena oli nähnyt auton, mutta nyt niitä on kaikkialla. Brooksin tarina päättyy siihen että hän hirttää itsensä ehdonalaislautakunnan tarjoamassa asunnossa.

1960-luvulla vankilaan saapuu uusi vanki, Tommy (Gil Bellows). Nuori, mutta pikkurikollisena kokenut Tommy on muille vangeille alkuun huvituksen aihe rock'n'roll-tyylinsä ja äkkipikaisen luonteensa takia. Kuultuaan Andyn tarinan Tommy tunnistaa olleensa aikaisemmassa vankilassaan sellikaverina taparikollisen kanssa, joka oli todellisuudessa murhannut Andyn vaimon ja tämän rakastajan. Andyn tuodessa tämän ilmi vankilanjohtajalle, hän ei tee asialle mitään, vaan Andyn mainitessa tämän hämärähommat, laittaa Andyn eristysselliin ja tapattaa Tommyn.

Kun vankilaelämää on takana lähes 20 vuotta, eräänä yönä ukkosmyrskyn aikaan Andy katsoo hetkensä koittaneen. Kun hän on illalla lopettamassa töitään vankilanjohtajan huoneessa, hän Nortonin huomaamatta vaihtaa kansioita. Lähtiessään hän ottaa mukaan johtajan puvun jonka tämä käski viedä pesulaan. Sellissään hän kääri ne muovipussiin ja lähtee ryömimään kaivamaansa tunnelia pitkin. Tunneli päättyy välitilaan, jonka keskellä kulkee viemäriputki. Aina kun ukkonen jyrähtää, hän iskee putkea ja tekee siihen reiän. Hän ryömii likaisessa viemärivedessä koko matkan läheiseen jokeen. Pako huomataan vasta seuraavan aamun nimenhuudossa. Andyn huone on vuorattu erilaisilla postikorteilla ja ennen kaikkia suurilla julisteilla jotka ovat peittämässä aukkoa. Aukkoa peittämässä ovat olleet oman aikansa seksisymbolit: Rita Hayworth, Marilyn Monroe ja Raquel Welch.

Nyt hän on vapaa, mutta ei enää vanki Andy Dufresne, vaan mies nimeltä Randall Stephens. Hän otti mukaan kaikki kirjanpitoa varten luodun valehenkilöllisyyden asiakirjat ja henkilötodistukset, ja seuraavaksi hän käy tyhjentämässä kaikki Stephensin nimellä luodut pankkitilit joille Nortonin rahat, yhteensä 370 000 dollaria, on jaettu. Hän postittaa paikallislehteen todisteet kaikesta mitä vankilan muurien sisäpuolella tapahtuu. Tämä johtaa siihen, että poliisin tullessa pidättämään Hadleyta ja Nortonia, Norton tekee itsemurhan pöytälaatikossaan olevalla revolverilla. Andy jatkaa matkaansa valehenkilöllisyytensä turvin kohti Meksikon Zihuatanejoa.

Seuraavana vuonna, kun Red pääsee ehdonalaiseen, hän seuraa Andyn aikaisemmin antamia ohjeita erään niityn laidassa sijaitsevalle kätkölle, josta löytyy rahaa ja kirje. Red pakenee ehdonalaisesta ja lähtee Meksikoon, missä ystävykset kohtaavat jälleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli ehdolla seitsemään Oscar-palkinto- ja kahteen Golden Globe-palkintokategoriaan, mutta se ei voittanut näistä yhtään.[2] Rita Hayworth – avain pakoon jäi ilmestyessään vähäiselle huomiolle, mutta on myöhemmin saavuttanut suuren suosion. Elokuva on äänestetty ensimmäiselle sijalle Internet Movie Databasen Top 250 -listalla.[3] Rotten Tomatoes-sivusto kertoo, että 75 kriitikosta 91 prosenttia pitää elokuvaa hyvänä.[4]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tim Robbins[5]  Andy Dufresne  
 Morgan Freeman[6]  Ellis Boyd "Red" Redding  
 Bob Gunton[7]  Samuel Norton  
 William Sadler[8]  Heywood  
 Clancy Brown[9]   Byron Hadley  
 Gil Bellows[10]  Tommy Williams  
 Mark Rolston[11]  Bogs Diamond  
 James Whitmore[12]  Brooks Hatlen  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 'The Shawshank Redemption': 2 Pros and Countless Cons EW.com. Viitattu 30.12.2020. (englanniksi)
 2. ”The Shawshank Redemption - IMDb”.
 3. IMDb Top 250 Internet Movie Database (IMDb). Viitattu 1.6.2008.
 4. Rotten Tomatoes: Shawshank Redemption rottentomatoes.com. Viitattu 30.12.2020.
 5. Evans, Nick: Why The Shawshank Redemption Still Resonates With Audiences Today, According To Tim Robbins News. 2018. Cinema Blend. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 6. Wood, Matt: Watch Morgan Freeman Hilariously Revive His Shawshank Redemption Character News. 2017. Cinema Blend. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 7. Harris, Will: Bob Gunton on Daredevil, Greg The Bunny, and The Shawshank Redemption TV. 7.5.2015. AV Club. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 8. Harris, Will: William Sadler on Freedom, naked tai chi, and getting silly as the Grim Reaper Film. 20.6.2015. AV Club. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 9. Dawidziak, Mark: Clancy Brown on 'SpongeBob,' 'Shawshank,' 'Billions' and staying busy TV. 23.6.2018. Cleveland. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 10. Berman, Nat: Where Is The ‘Shawshank Redemption’ Cast Today? News. 2018. TV Over Mind. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 11. Carruthers, Aaron: INTERVIEW WITH MARK ROLSTON Interview. 15.3.2018. After Movie Diner. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
 12. Bergan, Ronald: James Whitmore Obituary. 10.2.2009. The Guardian. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)