Risto Rasa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Risto Rasa kesäkuussa 2012.

Risto Olavi Rasa (s. 29. huhtikuuta 1954 Helsinki[1]) on suomalainen runoilija, ammatiltaan kirjastonhoitaja. Hän kirjoittaa lyhyitä, naivistisen avoimia ja arkisen lämpimiä runoja luonnosta, kodin piiristä ja rakkaudesta.[2] Rasa tunnetaan erityisesti luontolyyrikkona. Jo esikoisteoksellaan Metsän seinä on vain vihreä ovi (1971) Rasa saavutti suurta suosiota. Sen julkaistessaan hän kävi koulua Vaasassa[3]. Hänen runojaan alkoivat lukea sellaisetkin, jotka eivät ennen olleet välittäneet runoista.[4]

Rasan vanhemmat ovat diplomi-insinööri Raimo Rasa ja yo-merkonomi Liisa o.s. Marjanen. Rasa on syntynyt Helsingissä mutta viettänyt pääosan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Vaasassa. Hän on toiminut kirjastonhoitajana eri paikkakunnilla, muun muassa Varkaudessa ja vuodesta 1989 Somerolla. Hän valmistui kirjastonhoitajaksi Tampereelta 1987. Rasa on ollut naimisissa vuodesta 1974. Sotilasarvoltaan Rasa on korpraali.[5]lähde tarkemmin?

Vuonna 2019 Rasalle myönnettiin taiteilijaeläke.[6]

Runokokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rasa, Risto Kirjasampo.fi. Viitattu 1.8.2015.
  2. Suomalaisia kirjailijoita, artikkeli Risto Rasa
  3. Risto Rasa: Metsän seinä on vain vihreä ovi, takakansiteksti ensimmäisessä painoksessa
  4. Risto Rasa: Tuhat purjetta
  5. Kuka kukin on
  6. Taiteilijaeläkkeitä jaettiin eniten visuaalisille aloille taike.fi. 15.3.2019. Taiteen edistämiskeskus. Viitattu 18.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]