Riihimäen kansalaisopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riihimäen kansalaisopiston opistotalo.

Riihimäen kansalaisopisto on Riihimäellä toimiva kansalaisopisto.

Kansalaisopisto aloitti toimintansa 1926 ja sen toimialueena on Riihimäen kaupunki. Toimialueina olivat 1940-luvulla myös Loppi, Hausjärvi ja Janakkala.[1] Kansalaisopisto oli vuoteen 1987 asti kannatusyhdistyksen ylläpitämä ja sittemmin kaupungin omistama. Kansalaisopiston oma, arkkitehti J. Emil Valorinnan suunnittelema uusklassistinen opistotalo valmistui Koivistonmäkeen 1929 ja se on toiseksi vanhin opistotalo Suomessa Helsingin työväenopiston jälkeen. Ennen opistotalon valmistumista kansalaisopisto toimi Eteläisellä kansakoululla. Opistotalo kärsi pahoja vaurioita talvisodan pommituksissa, mutta vauriot korjattiin.[2] Rakennus on suojeltu asemakaavalla rakennustaiteellisesti arvokkaana ja kaupunkikuvan kannalta tärkeänä rakennuksena.[3]

Opistotalossa perustettiin 31. toukokuuta 1935 kotiseutuyhdistys Riihimäki-Seura, jonka varhaisiin saavutuksiin kuuluivat ensimmäinen kotipihakilpailu sekä ensimmäiset messut pari vuotta myöhemmin.[2] Nykyisin Riihimäki-Seura järjestää kaupunkikävelyitä ja kotiseuturetkiä, toimittaa julkaisuja, osallistuu kaupungin kotipihatoimikunnan töihin ja antaa lausuntoja kaupungin erilaisista suunnitelmista.

Kansalaisopiston opistotalon edustalla sijaitsee Itsenäisyydenpuisto, joka tunnettiin alkujaan Opistopuistona.[2]

Kansalaisopiston hallinnon alaisena toimii myös Riihimäen kaupungin kutomo sekä lasten ja nuorten taidekoulu. Kansalaisopiston kursseja järjestetään opistotalon lisäksi myös muualla Riihimäen alueella, kuten lukiolla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kansalaisopisto - Historia - Riihimäen kaupunki, riihimaki.fi, viitattu 23.9.2020.
  2. a b c Riihimäen kotikaupunkipolku 2009 (sivu 20 ja 21, kohde 17 - Kansalaisopisto sekä 18 - Itsenäisyydenpuisto), riihimaki.fi, viitattu 23.9.2020.
  3. Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt 2020 (sivu 216, kohde 191 - Kansalaisopisto), riihimaki.fi, viitattu 23.9.2020.