Riepuvoikukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riepuvoikukka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Cichorioideae
Suku: Voikukat Taraxacum
Sektio: Rikkavoikukat Taraxacum
Laji: glossodon
Kaksiosainen nimi

Taraxacum glossodon
Sonck & H.Øllg.

Riepuvoikukka (Taraxacum glossodon) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, voikukkien (Taraxacum) sukuun kuuluva kasvilaji. Ulkonäöltään riepuvoikukka muistuttaa eniten halkiovoikukkaa (Taraxacum glossocentrum), mutta lajit ovat erotettavissa lehtien ulkonäön perusteella. Riepuvoikukka muistuttaa lehdiltään jonkin verran myös sirovoikukkaa (Taraxacum borgvallii) sekä Taraxacum lacerilobatum -lajia.

Riepuvoikukan lehdet ovat hyvin repaleisenoloiset. Lehdet ovat hyvin liuskoittuneita ja liuskat ovat pitkiä sekä kapeita. Lehtilavan päättöliuska on myös pitkä ja kapea sekä usein hieman pullomaisenmuotoinen. Riepuvoikukan kukintona on voikukille tavallisen kokoinen ja -värinen mykerö. Mykerön kukat tuottavat siitepölyä. Hedelminä olevat pähkylät ovat muihin saman sektion lajeihin verrattuna isoja, noin 4,8 mm pitkiä.

Riepuvoikukkaa on tavattu Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Tšekistä sekä Slovakiasta ja se on paikallisesti yleinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sonck, C. E. & Øllgaard, H., 1999: New Taraxacum species from Finland — Annales Botanici Fennici, 36:293–298, ISSN 0003-3847. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]