Richard Krajicek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Krajicek
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Rotterdam [1]
Tennispelaaja
Pituus 196 cm
Paino 89 kg
Kätisyys oikeakätisyys
Ammattilaisena ja
Palkintorahat 10 077 425 USD
Kaksinpeli
Paras sijoitus 3 ()
Voitot/tappiot 411–219
Nelinpeli
Paras sijoitus 45 ()
Voitot/tappiot 77–60
Aiheesta muualla
ITF
ATP

Richard Peter Stanislav Krajicek (s. 6. joulukuuta 1971) on alankomaalainen tennispelaaja, joka muistetaan parhaiten Wimbledonin tennisturnauksen kaksinpelin voitostaan vuonna 1996.

Krajicek, tšekkiläisten maahanmuuttajien poika, alkoi pelata tennistä neljän vuoden iässä. Hän voitti juniorina Alankomaiden alle 12-vuotiaiden ja alle 14-vuotiaiden mestaruuden, kahdesti kummassakin sarjassa.

Krajicek aloitti ammattilaisuransa vuonna 1989. Hän voitti ensimmäisen challenger-tason turnauksensa kaksinpelissä Veronassa vuonna 1990. Ensimmäiset huipputason turnausvoittonsa Krajicek otti vuonna 1991: kaksinpelissä Hongkongissa ja nelinpelissä Hilversumissa.

Vuoden 1991 Australian avoin tennisturnaus oli ensimmäinen Grand Slam -tason turnaus, jossa Krajicek pelasi. Hän eteni turnauksen neljännesvälieriin, joissa hän hävisi viidessä erässä italialaista Cristiano Carattia vastaan. Vuonna 1992 Krajicek selviytyi Australian avoimissa ensimmäistä kertaa urallaan Grand Slam -turnauksen semifinaaliin, mutta ei kyennyt pelaamaan semifinaaliotteluaan Jim Courieria vastaan olkapäävamman vuoksi. Seuraavana vuonna hän selviytyi Ranskan avointen välieriin, joissa hän hävisi Jim Courierille neljässä erässä.

Ennen vuoden 1996 Wimbledonin tennisturnausta Krajicek ei ollut edennyt kertaakaan turnauksessa neljännesvälieriä pitemmälle ja oli kahtena edellisenä vuotena pudonnut jo ensimmäisellä kierroksella. Krajicekilla tiedettiin olevan potentiaalia, mutta häntä ei laskettu vahvimpien voittajasuosikkien joukkoon. Suurin ennakkosuosikki oli yhdysvaltalainen Pete Sampras, joka oli voittanut Wimbledonin kolmena edellisenä vuotena. Krajicek kohtasi Samprasin turnauksen puolivälierissä ja yllätti tennismaailman voittamalla hänet suoraan kolmessa erässä (Krajicek oli vuosien 1993–2000 aikana ainoa pelaaja, joka kykeni voittamaan Samprasin Wimbledonissa). Krajicek voitti sen jälkeen australialaisen Jason Stoltenbergin semifinaalissa ja kohtasi finaalissa yhdysvaltalaisen MaliVai Washingtonin. Krajicek voitti loppuottelun suoraan kolmessa erässä luvuin 6–3, 6–4, 6–3 ja oli näin ensimmäinen alankomaalainen, joka on voittanut Wimbledonin tennisturnauksen.

Vuonna 1998 Krajicek pelasi toista kertaa Wimbledonin semifinaalissa, jossa kohtasi kroatialaisen Goran Ivaniševićin. Krajicek hävisi viisieräisen, useita tunteja kestäneen kamppailun luvuin 6–3, 6–4, 5–7, 6–7, 15–13. Pelatessaan vuonna 2002 viimeistä kertaa Wimbledonissa, hänen tiensä katkesi puolivälieriin, joissa hän hävisi belgialaiselle Xavier Malisselle.

Krajicek lopetti ammattilaisuransa vuonna 2003. Hän voitti uransa aikana 17 huipputason kaksinpeliturnausta, joista viimeisimmän Hallessa vuonna 2000, ja kolme nelinpeliturnausta. Hän oli maailmanlistalla korkeimmillaan sijalla neljä vuonna 1999.

Vuonna 1999 Krajicek avioitui Daphne Deckersin kanssa. Deckers on alankomaalainen malli, kirjailija ja näyttelijä.

Krajicekin nuorempi sisar Michaëlla Krajicek on myös tennispelaaja, joka voitti juniorivuosinaan useita Grand Slam -turnauksia ja oli juniorien maailmanlistan kärjessä. Sittemmin sisar on siirtynyt ammattilaiseksi, selviytynyt maailmanlistalla ensimmäistä kertaa sadan parhaan joukkoon kesäkuussa 2005 ja ottanut ensimmäisen WTA-tason turnausvoittonsa lokakuussa 2005.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Bud Collins, The Bud Collins History of Tennis, New York, New Chapter Press, , 2e painos (ISBN 978-0-942257-70-0, OCLC 456175786), s. 696View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.