Richard Allen (piispa)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Allen

Richard Allen (14. helmikuuta 176026. maaliskuuta 1831)[1] oli yhdysvaltalainen piispa, kouluttaja, kirjailija, ja yksi Amerikan kaikkien aikojen aktiivisimmista ja vaikutusvaltaimmista mustista johtajista. Vuonna 1794 hän perusti African Methodist Episcopal Church -kirkon (AME), ensimmäisen riippumattoman mustille tarkoitetun kirkkokunnan Yhdysvalloissa. Sen ensimmäinen kirkkorakennus sijaitsi Pennsylvanian Philadelphiassa.[2]

Allen valittiin AME-kirkon ensimmäiseksi piispaksi vuonna 1816. Hän pyrki työssään parantamaan afroamerikkalaisten yhteiskunnallista asemaa, lukutaitoa ja yhteiskunnallista järjestäytymistä.

Varhainen elämä ja vapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richard Allen syntyi orjuuteen Delawaressa. Kun hän oli lapsi, hänen perheensä myytiin toiselle maanomistajalle. Myöhemmin tämä isäntä myi Allenin perheen äidin ja joitakin sisaruksista eteenpäin. Jäljelle jääneet perheenjäsenet alkoivat käydä metodistikirkossa, minkä myötä Richard Allen alkoi haaveilla saarnaajan urasta.[3]

Kun omat orjansa jo vuonna 1775 vapauttanut pastori Freeborn Garrettson alkoi saarnata Delawaressa. Allenin valkoinen isäntä kiinnostui tämän ajatuksista ja alkoi nähdä orjien pidon vääränä. Isäntä antoi Richard Allenille mahdollisuuden ostaa itsensä vapaaksi ylitöillä.[4]

Pappisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allen sai metodistikirkolta saarnaajan oikeudet vuonna 1784. Hän sai luvan pitää aamuviiden jumalanpalveluksia, joissa kävivät lähinnä mustat. Pian hän muutti Philadelphiaan, joka oli tuolloin vapautettujen orjien keskuspaikka. Vuonna 1786 Allenista tuli St. George’s Methodist Episcopal Church -kirkon saarnaaja Philadelphiassa, mutta sielläkin hän sai vain varhaisia aamuvuoroja ja joutui tekemään muitakin töitä elääkseen.

Vuonna 1786 Allen oli vähällä joutua takaisin orjuuteen, kun pakosalle lähteneiden orjien etsijä otti hänet kiinni Philadelphian keskustassa väittäen hänen olevan karannut orja. Oikeudenistunnossa arvovaltaiset valkoihoiset henkilöt todistivat Allenin puolesta, ja hän säilytti vapautensa.[5]

Allen alkoi yhdessä Absalom Jonesin kanssa puuhata mustien lähtöä rotuerottelua korostavasta metodistikirkosta ja oman kirkkokunnan perustamista. Vuonna 1787 aie alkoi toteutua, kun Allen muodostivat Free African Societyn (FAS), ei-tunnustuksellisen keskinäisen tukijärjestön, joka auttoi karkuun lähteneitä ja vapautettuja orjia. Järjestön pohjalta syntyi vuonna 1794 AME-kirkko.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allenin ensimmäinen vaimo oli nimeltään Flora. He menivät naimisiin lokakuussa 1790. Vaimo työskenteli erittäin tiiviisti Richard Allenin rinnalla kirkkokunnan alkuvuosina, mutta kuoli 1801 pitkään sairasteltuaan. Ei tiedetä, oliko heillä lapsia. Leskeksi jäätyään Richard Allen meni naimisiin virginialaisen vapautetun orjan Sarah Basson kanssa, josta tuli Floraakin innokkaampi uuden kirkkokunnan puuhanainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bowden, Henry Warner (1993). Dictionary of American religious biography, 2nd, Westport, CT: Greenwood Press, 15–16. ISBN 0-313-27825-3. 
  2. Richard Allen, Bishop, AME's first leader aaregistry.org. Viitattu 24.10.2016.
  3. Herb Boyd, ed., "Richard Allen, from 'The Life Experience and Gospel Labors of the Rt. Rev.
  4. Wesley, Charles H. Richard Allen, Associated Publishers, 1935, pp. 15–18
  5. Washington, Linn, Jr.. "Richard Allen deserves first-class honor." The Philadelphia Tribune 16.12.2003. Haettu 24.10.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Richard Allen (bishop)