Revitty esirippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Revitty esirippu
Torn Curtain
Ohjaaja Alfred Hitchcock
Käsikirjoittaja Willis Hall
Keith Waterhouse
Tuottaja Alfred Hitchcock
Säveltäjä John Addison
Kuvaaja John F. Warren
Leikkaaja Bud Hoffman
Pukusuunnittelija Edith Head
Pääosat Julie Andrews
Paul Newman
Ludwig Donath
Wolfgang Kieling
Tamara Toumanova
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta 1966
Kesto 128 min
Alkuperäiskieli englanti, norja, tanska, saksa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Revitty esirippu (engl. Torn Curtain) on Alfred Hitchcockin ohjaama elokuva vuodelta 1966. Se sijoittuu Itä-Saksaan kylmän sodan aikana.

Agenttijännärissä amerikkalainen tiedemies, fysiikan professori Michael Armstrong (Paul Newman) Kööpenhaminan matkallaan hylkää morsiamensa Sarah Shermanin (Julie Andrews) loikatakseen rautaesiripun taakse Itä-Saksaan.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava sisältää yksityiskohtaisia juonipaljastuksia

Vuonna 1965 Michael Armstrong (Paul Newman), yhdysvaltalainen fyysikko ja rakettitutkija, matkustaa lomaristeilylle ensin Norjaan ja sitten konferenssiin Kööpenhaminaan avustajansa ja morsiamensa Sarah Shermanin (Julie Andrews) kanssa. Konferenssiin osallistuu myös itäsaksalainen fyysikko Gustav Lindt (Ludwig Donath).

Michael Armstrong saa laivalle sähkeen, jossa kerrotaan, että kirja on noudettavissa kööpenhaminalaisesta antikvariaatista; kirja sisältää viestin, jossa sanotaan: "Ota yhteyttä π (pii) hätätapauksessa." Hän kertoo morsiamelleen olevansa menossa Tukholmaan tapaamaan hallituksen edustajia ja tylysti kertoo Sarahille että heidän tiensä eroavat nyt. Surun murtamana Sarah päättää lähteä takaisin Amerikkaan, mutta lentoja kysellessään hän kuuleekin sulhasensa lentävän Itä-Berliiniin ja päättää seuraa tätä. Perillä Itä-Saksan hallitusta edustava Stasi toivottaa jo lentokentällä Armstrongin tervetulleeksi. Lentokonetta on vastassa toimittajia ja valokuvaajia, jotka haluavat haastatella Armstrongia, eivätkä samalla koneella saapunutta turkkiin pukeutunutta naista, joka on tästä selvästi loukkaantunut.

Sarah Sherman ymmärtää kihlattunsa loikanneen ja on tyrmistynyt ajatuksesta, että jos hän jää tämän luokse, hän ei todennäköisesti koskaan enää näe kotiaan tai perhettään Amerikassa. Armstrong kertoo syykseen loikata sen, että hänelle tärkeän ohjusohjelman toteuttaminen keskeytettiin Amerikassa.

Armstrong vierailee maaseudulla yhteyshenkilön, "maanviljelijän" (Mort Mills) luona, jossa hänelle paljastetaan, että hänen loikkauksensa on itse asiassa juoni saada Itä-Saksan tieteellisen tutkimuslaitoksen luottamus ja saada selville, kuinka paljon heidän johtava tutkijansa Gustav Lindt ja Neuvostoliitto tietävät ohjustentorjuntajärjestelmistä.

Armstrong valmistautuu palaamaan länteen nimellä π tunnetun pakoverkoston avulla. Häntä on kuitenkin seurannut maatilalle hänen nimikkovalvojansa Hermann Gromek (Wolfgang Kieling), joka on Stasin turvallisuusupseeri. Gromek tajuaa mitä π tarkoittaa ja että Armstrong on kaksoisagentti. Kun hän soittaa poliisille, alkaa kiduttava kamppailu, joka päättyy Gromekin kuolemaan Armstrongin ja maanviljelijän vaimon (Carolyn Conwell) tappamana. Gromekin ruumis ja hänen moottoripyöränsä haudataan maahan. Armstrongin maatilalle ajanut taksinkuljettaja (Peter Lorre Jr.) näkee kuitenkin Armstrongin kuvan lehdessä ja ilmoittaa poliisille.

Kun Armstrong vierailee seuraavana päivänä Leipzigissa Karl Marx -yliopiston fysiikan tiedekunnassa, tutkijoiden hänelle pitämä haastattelu päättyy äkillisesti, kun turvallisuusviranomaiset kyselevät häneltä kadonneesta Gromekista. Tiedekunta yrittää saada Sarah Shermanilta tietoja ​​amerikkalaisesta "Gamma Five" -ohjustorjuntaohjelmasta, mutta hän kieltäytyy yhteistyöstä ja pakenee huoneesta, vaikka oli suostunut loikkaamaan Itä-Saksaan. Armstrong saa Sarahin kiinni, paljastaa tälle todelliset motiivinsa ja pyytää tätä osallistumaan kanssaan juoneen.

Armstrong houkuttelee professori Lindtin lopulta paljastamaan ohjustentorjuntalaskentayhtälönsä teeskentelemällä suuttumusta, kun Lindt luulee Armstrongin tehneen matemaattisia virheitä. Kun Lindt kuulee yliopiston kaiutinjärjestelmän kautta, että Armstrongia ja Shermania etsitään, hän tajuaa että on luovuttanut salaisuuksiaan ​​saamatta mitään vastineeksi. Armstrong ja Sherman pakenevat yliopiston klinikan lääkärin tohtori Koskan (Gisela Fischer) auttamina.

Pariskunta matkustaa Stasin jahtaamana Itä-Berliiniin π-verkoston liikennöimällä valebussilla, jota johtaa Jacobi (David Opatoshu). Tiesulut, neuvostoarmeijan karkureiden tekemät maantieryöstöt ja "oikean" bussin ryöstö johtavat siihen, että poliisi huomaa petoksen, ja kaikki kyydissä olevat joutuvat pakenemaan. Etsiessään Friedrichstraßen postitoimistoa he kohtaavat maanpaossa olevan puolalaisen kreivitär Kuczynskan (Lila Kedrova), joka johdattaa heidät postiin toivoen saavansa Yhdysvaltain viisumin. Kun heidät huomataan, Kuczynska kamppaa takaa-ajavan vartijan ja auttaa Armstrongia ja Shermania pakenemaan.

Heitä lähestyy kaksi miestä, joista toinen on "maanviljelijä". Hän antaa heille liput balettiin: suunnitelmana on salakuljettaa heidät Ruotsiin samana iltana balettiryhmän matkatavaroissa. Odottaessaan lähtöä baletissa primaballerina (Tamara Toumanova) huomaa heidät ja ilmoittaa poliisille. Tämä nainen on sama joka lensi Itä-Berliiniin Armstrongin ja Shermanin kanssa ja jota lehtivalokuvaajat eivät halunneetkaan kuvata.

Armstrong ja Sherman pakenevat väkijoukon läpi huutamalla "tuli on irti!". Heidät piilotetaan kahteen esiintymispukuja sisältävään koriin ja kuljetetaan Itämeren yli Ruotsiin itäsaksalaisella rahtialuksella. Primaballerina joka haluaa epätoivoisesti paljastaa pakolaisten piilopaikan, jota π:hin kuuluva kansimies on yrittänyt salata, tunnistaa kuitenkin väärät vaatekorit. Laiturin yllä roikkuva vartija ampuu konepistoolilla koreihin, mutta Armstrong ja Sherman ovat jo paenneet hyppäämällä yli laidan ja uimalla Ruotsiin menevien laivojen laiturille.

Juonipaljastukset loppuvat tähän

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Revitty esirippu AllMoviessa. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.