Täydellinen rikos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täydellinen rikos
Dial M for Murder
Ohjaaja Alfred Hitchcock
Käsikirjoittaja Frederick Knott
Perustuu Frederick Knottin näytelmään Dial M for Murder
Tuottaja Alfred Hitchcock
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Kuvaaja Robert Burks
Leikkaaja Rudi Fehr
Tuotantosuunnittelija Edward Carrere
Pääosat Ray Milland
Grace Kelly
Robert Cummings
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Fandango at Home (käännä suomeksi)
Ensi-ilta Yhdysvallat 29. toukokuuta 1954
Suomi 12. marraskuuta 1954
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Täydellinen rikos (engl. Dial M for Murder) on Alfred Hitchcockin ohjaama jännityselokuva vuodelta 1954. Elokuva perustuu Frederick Knottin menestysnäytelmään, ja Knott kirjoitti myös elokuvakäsikirjoituksen. Elokuvan pääosissa ovat Grace Kelly, Ray Milland ja Robert Cummings.[1] Elokuva oli ensimmäinen Hitchcockin ja Kellyn kolmesta yhteisestä elokuvasta.

Täydellinen rikos kuvattiin Warner-studion painostuksesta kolmiulotteisella Naturalvision-tekniikalla. Elokuvan ensi-illan aikoihin 3D-villitys oli kuitenkin jo mennyt ohitse ja elokuvaa esitettiin enimmäkseen kaksiulotteisena. Kolmiulotteisen version nähneiden kriitikoiden mukaan Hitchcock hyödynsi uutta tekniikkaa onnistuneesti. Kolmiulotteisuus on vaikuttavimmillaan kuuluisassa saksimurhakohtauksessa, jossa Grace Kellyn käsi tuntuu työntyvän katsomoon hänen tavoitellessaan saksia.[2]

Elokuvan keskipisteenä toimivaa murhakohtausta pidetään loistavana näytteenä ohjaajansa mustasta huumorista, kun kuristamiskohtaus on kuvattu rakastelukohtauksen tavoin.lähde?

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo aviopari Tonysta ja Margotista (Milland, Kelly), joiden idyllinen elämä on muuta kuin voisi luulla. Vaimolla on suhde jännityskirjailija Markin (Cummings) kanssa ja he luulevat ettei Tony tiedä tästä mitään. Eräänä iltana kun Margot ja Mark lähtevät viettämään iltaa, Tony kutsuu entisen tuttavansa, Charles Swannin paikan päälle. Tony paljastaa Swannille tietäneensä vaimonsa salasuhteesta kokonaisen vuoden, ja että on koko tämän ajan kerännyt todisteita, joilla kiristää Swann murhaamaan vaimo.

Swann, jolla ei ole muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä, kuuntelee suunnitelman jossa Tony lähtisi seuraavana iltana viettämään iltaa Markin kanssa ja vaimon olisi tarkoitus jäädä kotiin. Tony olisi kuitenkin piilottanut avaimen asunnon oven edessä olevan porrasmaton alle, ja Swannin olisi tarkoitus saapua sovittuun kellonaikaan asuntoon kyseistä avainta käyttäen ja piiloutua talon ainoan puhelimen vieressä olevan verhon taakse. Sitten Tonyn tarvitsisi vain soittaa nukkuva vaimo puhelimeen ja Swann kuristaisi tämän hengiltä.

Seuraavana iltana suunnitelmaa lähdetäänkin toteuttamaan ja pientä viivästystä lukuun ottamatta kaikki sujuu ongelmitta, kunnes Swannin on aika murhata vaimo. Swann aloittaa vaimon kuristamisen ja aluksi vaikuttaa onnistuvan. Viime tingassa rimpuileva vaimo onnistuu kuitenkin nappaamaan aiemmin pöydälle jättämänsä sakset ja iskee ne Swannin selkään tappaen murhamiehen. Vielä puhelinlinjalla oleva Tony kuulee vaimonsa huutavan apua ja kertoo vaimolleen saapuvansa paikan päälle välittömästi.

Matkalla Tony kehittelee uuden suunnitelman, jossa hän todisteita manipuloimalla yrittäisi saada tilanteen näyttämään siltä että vaimo olisikin tahallaan murhannut Swannin. Saavuttuaan kotiin hän ensitöikseen ottaa kuolleen Swannin taskuista avaimen pois, jotta poliiseille heräisi kysymys miten mies oli päässyt asuntoon. Sitten hän alkaa vaimonsa huomaamatta muokkaamaan ja hävittämään todisteita. Lopulta poliisin saapuessa paikan päälle, kaikki sujuu aivan kuten Tony oli suunnitellut ja vaimoa syytetään Swannin murhasta.

Elokuva siirtyy kuukausia eteenpäin kun vaimo on saanut kuolemantuomion ja tuomio kuuluisi täyteenpanna vuorokauden sisällä. Tony on ottanut rennosti viimeiset kuukaudet, tuhlaamalla ahkerasti rahoja joilla oli alun perin tarkoitus maksaa Swannille vaimon murhasta. Mark kuitenkin ilmestyy paikan päälle ja ehdottaa että Tony ottaisi syyt murhasta niskoilleen. Tonyn kysyessä, miten hän muka selittäisi olevansa vastuussa murhasta, jossa kaikki todisteet viittaavat vaimon syyllisyyteen, Mark kertoo valmistelleensa selityksen, joka Tonyn järkytykseksi vastaa lähes täydellisesti tapahtumien oikeaa kulkua. Tony kuitenkin kieltäytyy ja Mark on alkamassa väittelemään, kunnes murhaa tutkinut tarkastaja Hubbard ilmestyy paikan päälle kertoen tulleensa kysymään Tonyn kuulumisia. Tony rupeaa keskustelemaan Hubbardin kanssa ja Mark, joka vetäytyi makuuhuoneeseen äkkää rahasalkun, jossa on vielä paljon enemmän rahaa kuin mitä Tonylla pitäisi olla varaa kantaa mukanaan. Tämän nähtyään Mark tajuaa että hänen selityksensä, jolla Tony ottaisi syyt niskoilleen, pitääkin paikkaansa ja Tony on todellinen syypää kaikkeen.

Mark tulee esille makuuhuoneesta ja yrittää selittää Hubbardille mitä on tekeillä, mutta turhaan koska Tony onnistuu vakuuttamaan tarkastajan syyttömyydestään, ja että kaikki on Markin keksimää satua. Mark häädetään asunnosta pois ja Hubbardinkin on aika poistua, mutta ennen lähtöään hän kertoo Tonylle, että vaimon käsilaukku, jossa on muun muassa asunnon toinen avain, on poliisiasemalla tämän haettavana. Juuri ennen lähtöään Hubbard kähveltää Tonyn asunnon avaimen ja lähdettyään hän odottaa että Tony poistuu asunnosta ennen kuin palaa sinne itse viemäänsä avainta käyttäen. Mark, joka on jäänyt ulos odottamaan, näkee tapahtuneen ja saapuu asuntoon kyseenalaistamaan Hubbardin tekosia. Hubbard selittää Markille, että on viimeisten viikkojen ajan tutkinut Swannin murhaa lisää ja saanut selville täysin saman asian mitä Mark hetki sitten. Selviää, että avain jonka Tony oli vienyt Swannilta tämän kuoltua ja joka tällä hetkellä on vaimon käsilaukussa, kuuluikin Swannin omaan asuntoon, ja talon oikea vara-avain oli kaiken tämän ajan ollut porrasmaton alla, jonne Tony oli sen jättänyt Swannia varten (Swann oli palauttanut sen sinne jo ennen kuin astui asuntoon). Tässä vaiheessa poliisi tarvitsee enää todisteen siitä, että vaimo ei tietäisi ja että Tony tietäisi avaimen olevan porrasmaton alla.

Tätä varten vaimo tuodaan poliisiasemalta paikan päälle ja todistaa syyttömyytensä, kun ei ymmärrä miksei hänen käsilaukkunsa avain sovi kotioveen. Seuraavaksi Tony palaa kotiin ja tajuaa, ettei hänen avaimensa ole taskussa. Vailla vaihtoehtoja, hän lähtee poliisiasemalle noutamaan vaimon käsilaukkua, joka palautettiin sinne vaimon todistettua syyttömyytensä. Hetken kuluttua Tony palaa kotiinsa käsilaukku mukanaan ja senkin avaimen pettäessä hän tajuaa avaimen edelleen olevan porrasmaton alla. Nyt hän hyvätuulisena avaa ovensa vain huomatakseen, että asunto kuhisee poliiseja. Tonyn tajuttua kiinnijäämisensä hän rauhallisesti kaataa itselleen lasillisen konjakkia ja onnittelee poliiseja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Ray Milland  Tony Wendice  
 Grace Kelly  Margot Mary Wendice  
 Robert Cummings  Mark Halliday  
 John Williams  ylitarkastaja Hubbard  
 Anthony Dawson  Charles Alexander Swann / kapteeni Lesgate  
 Leo Britt  puhelias mies juhlissa  
 Patrick Allen  etsivä Pearson  
 George Leigh  etsivä Williams  
 George Alderson  ensimmäinen etsivä  
 Robin Hughes  ylikonstaapeli  
  • Harris, Robert A. & Lasky, Michael S.: The Films of Alfred Hitchcock. The Citadel Press, 1976. ISBN 0-8065-0619-9. (englanniksi)
  1. Erickson, Hal: Dial M for Murder www.allmovie.com. Viitattu 12.7.2010. (englanniksi)
  2. Harris & Lasky 1976, s. 163–164.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]