Rannikkovesikuusi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rannikkovesikuusi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Vesikuuset Hippuris
Laji: lanceolata
Kaksiosainen nimi

Hippuris lanceolata
Retz.

Synonyymit
  • Hippuris × lanceolata

Rannikkovesikuusi (Hippuris lanceolata) on ratamokasveihin kuuluva monivuotinen vesikasvi. Sillä on pitkä vaakasuora juurakko, josta kasvaa pystyjä haarattomia ilmaversoja, joiden korkeus on 15–40 senttimetriä. Pienet lehdet kasvavat versossa säteittäisinä kiehkuroina; verson keskivaiheilla yhdessä kiehkurassa on tavallisesti kuusi lehteä. Lehtien muoto on kapeansuikea-kapeanvastapuikea, kärki on tylpähkö, pituus 1–2 cm ja leveys 1,5–3 millimetriä. Vähäisiksi surkastuneet kukat kasvavat lehtihangoissa. Vesikuusten määrittäminen on perustunut lehtituntomerkkeihin, joissa rannikkovesikuusi on kahden muun lajin, lamparevesikuusen (Hippuris vulgaris) ja nelilehtivesikuusen (Hippuris tetraphylla), välimuoto. Se on usein tulkittu näiden risteymäksi, mutta voidaan luokitella myös lajiksi.

Suomessa rannikkovesikuusta kasvaa koko rannikon matkalla. Se elää merenrantojen lahdissa matalassa vedessä. Kasvi luokitellaan Suomessa silmälläpidettäväksi (NT).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, K.: Hippuris lanceolata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]