Anders Jahan Retzius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anders Jahan Retzius
Anders Jahan Retzius x okänd konstnär pastell.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt6. lokakuuta 1742
Kristianstad, Ruotsi
Kuollut6. lokakuuta 1821 (79 vuotta)
Tukholma, Ruotsi
Koulutus ja ura
Tutkimusalue kasvitiede, eläintiede, kemia

Anders Jahan Retzius (1742–1821) oli ruotsalainen eläin- ja kasvitieteilijä sekä professori.

Retzius syntyi Kristianstadissa ja hänen isänsä oli Nils Retzius ja äiti Lovisa Catharina Schreiber. Retziuksen isä oli vanhaa pappissukua ja toimi maakuntalääkärinä Skånessa, mutta hänellä oli vastaanotto myös Kristianstadissa, jossa Anders Jahan Retzius syntyi ja kävi koulua. Anders Jahan Retzius oli tarkka Jahan-nimensä kanssa ja muutti sen toisinaan muotoon Johannes.

Retzius kävi Kristianstadin triviaalikoulua ja tuohon aikaan latina oli hallitseva oppiaine kouluissa. Retzius oli kuullut latinaa paljon myös kotioloissa ja hän etsi sekä luki itse paljon luontoa käsitteleviä tekstejä. Vergiliuksen Bucolican ja Georgican tekstit olivat hänen suosikkejaan. Retziuksen oli kuitenkin hankalaa syventyä häntä oikeasti kiinnostaneisiin aiheisiin, sillä kukaan opettaja ei ollut innokas ohjaamaan häntä eteenpäin kiinnostustensa kanssa, eikä hänen kotiseutunsa kirjastoissa ollut sopivanlaista valikoimaa. Niinpä Retziuksen täytyi opiskella häntä kiinnostaneita aiheita suurelta osin itsenäisesti.

Retziuksen isä kuoli Retziuksen ollessa vain 15-vuotias. Isänsä kuoleman jälkeen Retzius hakeutui oppipojaksi Lundissa sijainneeseen apteekkiin, jota piti hänen sukulaisensa David Fredrik Kehler. Vuotta myöhemmin joulukuussa 1758 Retzius kirjautui sisään Lundin yliopistoon. Oltuaan lyhyen aikaa laboranttina apteekissa Karlshamnissa Retzius muutti vuonna 1760 Tukholmaan, jossa hän suoritti apteekkaritutkinnon. Sitten Retzius palasi Lundiin, jossa hänestä tuli kemian professori Christian Wollinin opiskelija. Lundin yliopistossa Retzius valmistui maisteriksi vuonna 1764 tutkielmallaan De natura et indolas chemise purae. Vuonna 1768 Retzius hakeutui jälleen Tukholmaan opiskelemaan lisää.

Vuonna 1772 Retzius palasi jälleen Lundiin, jossa hänet nimitettiin kasvitieteen havainnollistajaksi sekä luonnonhistorian yliopistonlehtoriksi. Retziuksen vastuulla olivat yliopiston puutarha ja luonnontieteelliset kokoelmat sekä suuri opetusmäärä. Retzius tekikin pitkän uran yliopistossa ja yleni professoriksi eri oppiaineisiin. Hänet nimitettiin vuonna 1786 ekonomian professoriksi, vuonna 1795 luonnonhistorian ja maataloustieteiden professoriksi sekä vuonna 1798 vielä kemian professoriksi.

Vuonna 1792 Retzius meni naimisiin Ulrica Beata Prytzin kanssa Önnestadissa.

Retzius työskenteli yliopistolla vuoteen 1812 eli 70-vuotiaaksi saakka, mutta puutarha oli hänen vastuullaan vuoteen 1818 saakka. Viimeisenä elinvuotenaan Retzius palasi Tukholmaan poikansa Anders Adolph Retziuksen luo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]