Vesikuuset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesikuuset
Lamparevesikuusi eli vesikuusi (Hippuris vulgaris)
Lamparevesikuusi eli vesikuusi
(Hippuris vulgaris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Vesikuuset Hippuris
L.
Katso myös

  Vesikuuset Wikispeciesissä
  Vesikuuset Commonsissa

Vesikuuset (Hippuris) on ratamokasvien (Plantaginaceae) heimoon kuuluva pieni kasvisuku. Sukuun kuuluu ainakin kaksi lajia, joiden lisäksi sukuun on kuvattu useita muitakin lajeja, mutta niistä monien taksonominen status on toistaiseksi epäselvä.[1] Suvun lajeista lamparevesikuusi eli vesikuusi (Hippuris vulgaris) on Suomessa jokseenkin yleinen ja nelilehtivesikuusi (Hippuris tetraphylla) selvästi harvinaisempi ja Suomessa erittäin uhanalaiseksi (EN) luokiteltu laji.

Vesikuuset ovat monivuotisia vesi- tai kosteikkokasveja, joilla on suikertava juurakko. Lehdet ovat varressa kiehkuroina ja kussakin kiehkurassa on neljästä kahteentoista lehteä. Lehdet ovat 1–5 mm leveitä ja korkeintaan 5 cm pitkiä, muodoltaan pitkänsuikeita tai soikeita sekä terävä- tai tylppäkärkisiä. Vedenalaiset lehdet ovat yleensä pidempiä ja leveämpiä. Vesikuusien kukat ovat tavallisesti kaksineuvoisia, mutta joskus yksineuvoisia. Emit ovat yksiluottisia, ja luotit ovat valkoisia sekä karvaisia. Vesikuuset ovat tuulipölytteisiä, ja niiden hedelmä on 2–3 mm pitkä, soikea pähkylä.[2]

Lajeja ja lajiristeymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Hippuris) The Plant List. 2013. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
  2. Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Hästsvansar (Hippuris) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 1.8.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]