Pystyhanhikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pystyhanhikki
Potentilla recta a2.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Hanhikit Potentilla
Laji: recta
Kaksiosainen nimi

Potentilla recta
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pystyhanhikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pystyhanhikki Commonsissa

Pystyhanhikki (Potentilla recta) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, hanhikkien (Potentilla) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja melko vankkarakenteinen ruohovartinen kasvilaji. Pystyhanhikki muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran saksanhanhikkia (Potentilla thuringiaca), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan muun muassa kasvutavan sekä itusilmujen esiintymisen perusteella.[1]

Pystyhanhikki voi kasvaa noin 60 cm korkeaksi ja on kasvutavaltaan nimensä mukaisesti pysty. Varsissa on sekä lyhyitä että pidempiä karvoja, mutta varren tyvellä ei ole itusilmuja. Pystyhanhikin lehdet ovat kooltaan isoja, muodoltaan sormiliuskaisia ja väriltään vihreitä. Lehdet ovat myös molemmilta puoliltaan pehmeäkarvaisia, mutta lehdissä ei ole tähtikarvoja. Alimmat lehdet ovat pitkäruotisia ja niissä on viidestä seitsemään sormimaista liuskaa. Ylimmät lehdet ovat lyhytruotisia ja niissä on kolmesta viiteen sormimaista liuskaa. Lehtien korvakkeet ovat ehyitä ja lehtiruotien kanssa yhteen kasvaneita. Pystyhanhikin kukat sijaitsevat viuhkomaisena kukintona varsien kärjissä. Kukat ovat viisilukuisia, ja kukkien terälehdet ovat verholehtiä pidemmät. Terälehtien väri vaihtelee vaaleankeltaisesta kirkkaankeltaiseen. Pystyhanhikki kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Pystyhanhikki kasvaa erilaisilla kuivilla ja yleensä ihmisvaikutteisilla kasvupaikoilla, kuten heinämailla, tienpientareilla, ratavalleilla sekä muilla vastaavanlaisilla paikoilla[1]. Suomessa pystyhanhikkia tavataan siellä täällä Etelä-Suomessa, lähinnä maan lounaisosissa[2].

Pystyhanhikin tieteellisen nimen lajinimi (recta) tulee latinan kielen sanasta rectus (suom. suora, pysty)[1].

Pystyhanhikilla esiintyy Suomessa kaksi alalajia: Kaakonpystyhanhikki (Potentilla recta subsp. pilosa) ja rikkipystyhanhikki (Potentilla recta subsp. recta).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Styv fingerört (Potentilla recta) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 5.11.2019.
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Pystyhanhikki (Potentilla recta) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 5.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]