Pyhän Jaakobin katedraali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kroatialaisesta kirkosta, latvialaisesta on artikkeli Pyhän Jaakobin katedraali (Riika).
Pyhän Jaakobin katedraali
Katedrala svetog Jakova
Cathedral of St. James, Sibenik1 (js).jpg
Sijainti Šibenik, Kroatia
Koordinaatit 43°44′8.38″N, 15°53′20.93″E
Kirkkokunta roomalaiskatolinen
Rakentamisvuosi 1431-1535
Suunnittelija Francesco di Giacomo
Georgius Mathei Dalmaticus
Niccolò di Giovanni Fiorentino
Tyylisuunta gotiikka
renessanssi
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pyhän Jaakobin katedraali (kroatiaksi Katedrala svetog Jakova) on Kroatian katolisen kirkon katedraali Šibenikissä. Se on myös Šibenikin hiippakunnan piispanistuin. Katedraali lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2000. Se sijaitsee Dalmatian rannikolla, ja todistaa kulttuurivaihtoa Dlamatian, Pohjois-Italian ja Toscanan välillä 1400- ja 1500-luvuilla.[1]

Kirkon rakentamisesta päätettiin vuonna 1402. Goottilaistyylisen katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1431. Suuri määrä venetsialaisia ja paikallisia ammattimiehiä työskenteli rakennustyömaalla italialaisten Francesco di Giacomon, Lorenzo Pincinon ja Pier Paolo Bussaton sekä paikallisten Andrija Budčićin ja Grubiš Šlafčićin johdolla kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 1441 Šibenikin kaupunginvaltuusto antoi työn zarasta kotoisin olevalle, Venetsiassa työskenneelle arkkitehdille Giorgio Orsinille. Hän laajensi katedraalia lisäämällä sivulaivan ja apsisin, valmisti rakenteet kupolia varten ja lisäsi lukuisia kivisiä veistoskoristeita. Orsini oli rakennustöiden johdossa kuolemaansa saakka (1475).

Vuodesta 1477 vuoteen 1505 Orsinin työtä jatkoi toscanalainen Niccolò di Giovanni Fiorentino ("Niccolò Firenzeläinen"). Hän jatkoi katedraalia renessanssityylisenä viimeistellen kupolin, pyhimysten veistokset, katon ja julkisivun yläosan. Fiorentino rakensi myös triforion ja työskenteli katedraalin pääkuoren ja alttariosan parissa.

Fiorentinon kuoltua 1505 venetsialaiset ja paikalliset käsityöläiset jatkoivat rakennustyötä. Katedraali vihittiin käyttöön 1555.

Kirkko vaurioitui pahoin sekä toisessa maailmansodassa että vuonna 1991, kun serbialaiset joukot pommittivat Šibenikia. Vauriot on sittemmin korjattu alkuperäisiä materiaaleja ja tekniikoita kunnioittaen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Cathedral of St James in Šibenik Unesco. Viitattu 18.11.2018.
  2. Cathedral of Saint James in Sibenik worldheritagesite. Viitattu 18.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]