Pyhän Jaakobin katedraali

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kroatialaisesta kirkosta, latvialaisesta on artikkeli Pyhän Jaakobin katedraali (Riika).
Pyhän Jaakobin katedraali
Pyhän Jaakobin katedraali

Pyhän Jaakobin katedraali (kroatiaksi Katedrala svetog Jakova) on Kroatian katolisen kirkon katedraali Šibenikissä. Se on myös Šibenikin hiippakunnan piispanistuin. Katedraali lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2000.

Kirkon rakentamisesta päätettiin vuonna 1402. Goottilaistyylisen katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1431. Suuri määrä venetsialaisia ja paikallisia ammattimiehiä työskenteli rakennustyömaalla italialaisten Francesco di Giacomon, Lorenzo Pincinon ja Pier Paolo Bussaton sekä paikallisten Andrija Budčićin ja Grubiš Šlafčićin johdolla kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 1441 Šibenikin kaupunginvaltuusto antoi työn zarasta kotoisin olevalle, Venetsiassa työskenneelle arkkitehdille Giorgio Orsinille. Hän laajensi katedraalia lisäämällä sivulaivan ja apsisin, valmisti rakenteet kupolia varten ja lisäsi lukuisia kivisiä veistoskoristeita. Orsini oli rakennustöiden johdossa kuolemaansa saakka (1475).

Vuodesta 1477 vuoteen 1505 Orsinin työtä jatkoi toscanalainen Niccolò di Giovanni Fiorentino ("Niccolò Firenzeläinen"). Hän jatkoi katedraalia renessanssityylisenä viimeistellen kupolin, pyhimysten veistokset, katon ja julkisivun yläosan. Fiorentino rakensi myös triforion ja työskenteli katedraalin pääkuoren ja alttariosan parissa.

Fiorentinon kuoltua 1505 venetsialaiset ja paikalliset käsityöläiset jatkoivat rakennustyötä. Katedraali vihittiin käyttöön 1555.

Kirkon kupoli vaurioitui pahoin 1991, kun serbialaiset joukot pommittivat Šibenikia. Kupoli on sittemmin korjattu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]