Pyhäjärvi (Kitee)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhäjärvi
Järvinäkymä Uukuniemen kalasatamassa
Järvinäkymä Uukuniemen kalasatamassa
Valtio  Suomi,  Venäjä
Sijainti Kitee, Parikkala (Suomi)
Karjalan Tasavalta (Venäjä)
Koordinaatit 61°51′43″N, 29°59′42″E
Pinnankorkeus 79,6 m
Pinta-ala 206,79 km² [1]
Rantaviiva 476,987 km[2]View and modify data on Wikidata
Valuma-alue 771 km2View and modify data on Wikidata
Järvinumero 04.391.1.001View and modify data on Wikidata
Pyhäjärvi

Pyhäjärvi (ven. Озеро Пюхяяарви) on Kiteellä ja Parikkalassa sijaitseva Suomen 21. suurin järvi. Sen pinta-ala on 206,79 km². Järvi sijaitsee Suomen ja Venäjän rajalla. Suomen puolella järvi on Kiteen ja Parikkalan kuntien alueilla ja Venäjän puoleinen kuuluu Karjalan tasavaltaan. Entisten Kesälahden ja Uukuniemen kuntien kirkonkylät ovat järven rannalla.

Pyhäjärvi kuuluu Vuoksen vesistöön ja laskee pohjoisosistaan Puhoksenkosken kautta Saimaan Oriveteen. Puhoksenkoskessa on vesivoimalaitos. Keskimääräinen pinnankorkeus merenpinnasta on 79,6 m. Järvessä on 365 saarta. Suurimmat saaret ovat Suitsansaari sekä Sarvisalo, jonne pääsee siltaa pitkin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Convention on the Protection and Use of Transboundary Watercourses and International Lakes: Drainage basin of the Baltic Sea (pdf) First Assessment of Transboundary Rivers, Lakes and Groundwaters in the UNECE region. 17 March 1992. UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Viitattu 24.3.2009. (englanniksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.