Purppurapihta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purppurapihta
Abies amabilis 26395.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Pihdat Abies
Laji: amabilis
Kaksiosainen nimi

Abies amabilis
(Dougl. ex Loud.) Dougl. ex Forbes

Abies amabilis range map.svg
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Purppurapihta Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Purppurapihta Commonsissa

Purppurapihta (Abies amabilis) on pihta, jota tavataan Pohjois-Amerikan luoteisosissa. Se on suuri aina vihanta paljassiemeninen puu, jonka runko on 30–45 metriä korkea, ja joka on halkaisijaltaan yli 1,2 metriä. Suurin mitattu puu on ollut 72 metriä korkea, ja suurin halkaisija on ollut 2,3 metriä. Purppurapihta viihtyy pohjoisessa 0–1500 metrin korkeudessa ja etelässä 1000–2300 metrin korkeudessa, sateisilla alueilla, joissa on viileät ja kosteat kesät.[2]

Purppurapihdan kaarna on nuoremmilla puilla vaaleanharmaa, ohut ja pihkainen. Vanhemmilla puilla kaarna on tummempaa ja paksumpaa ja siinä on suuremmat uurteet. Lehdet ovat neulanmuotoisia, littanoita neulasia ja ne ovat 2,0–4,5 senttimetriä pitkiä ja 2 millimetriä leveitä. Neulaset ovat mattapintaisia ja tummanvihreitä. Purppurapihdan kävyt ovat 9–17 senttimetriä pitkiä ja 4–6 senttimetriä leveitä. Purppurapihdan kävyt ovat purppuranvärisiä, kuten saattaa jo nimestä päätellä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppurapihdan puuaines on pehmeää eikä kovin kestävää, joten sitä käytetään yleisesti paperin ja pahvin raaka-aineena. Lajia käytetään koristepuuna, mutta Suomessa sitä suositellaan vain Etelä-Suomen suojaisille kasvupaikoille vyöhykkeille I ja II.[3][4] Purppurapihdan lehdistöllä on miellyttävä tuoksu, joten sitä käytetään joskus joulukoristeina, kuten joulukuusina.

Näyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Purppurapihta on näytteillä mm. Mynnilän arboretumissa Sysmässä ja Hörtsänän arboretumissa Orivedellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Farjon, A.: Abies amabilis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)
  2. Purppurapihta Taimitarha PikkuPuu
  3. Metla
  4. Oma piha, sivu 180, toimitusneuvosto MMT Erkki Kaukovirta, MMM Asta Kuosmanen, MMT Martti Markkula, MMK Pekka Metsola, MML Marja Ylitalo, päätoimittaja agronomi Aretta Tiilimäki, toimittaja Ulla Elo, kuvatoimittaja Arto Rantanen, 1988, Weilin-Göös, WS Bookwell Oy, Porvoo, 2004, ISBN 951-35-6718-4

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]