Pukstaavi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pukstaavi
Pukstaavin julkisivua.
Pukstaavin julkisivua.
Tyyppi kirjamuseo
Perustettu 2011
Sijainti Sastamala
Koordinaatit 61°20′33″N, 022°54′37″E
Johtaja Leena Aaltonen
Kotisivut http://www.pukstaavi.fi

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on Sastamalassa, Pirkanmaalla sijaitseva valtakunnallinen museo. Museon on toteuttanut ja sitä hallinnoi Suomen kirjainstituutin säätiö. Pukstaavi on erikoistunut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriaan. Pukstaavi harjoittaa näyttely-, koulutus-, tapahtuma- ja julkaisutoimintaa omalla erikoisalallaan.

Pukstaavi toimii vuonna 1920 rakennetussa apteekkari Bäckmanin talossa. Kaupungin keskustassa sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus peruskorjattiin museon käyttöön Sastamalan kaupungin ja Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Suomalaisen kirjan museo avattiin yleisölle 1.7.2011.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukstaavin päänäyttely kertoo suomalaisen kirjan tarinan inkunaabelista sähkökirjaan. Kirjaa lähestytään näyttelyssä sekä esineenä että ilmiönä. Keskiöön nostetaan ihmiset, joiden kautta tarkastellaan kirjojen tuotantoa, välitystä ja vastaanottoa ennen ja nyt. Näyttely havainnollistaa, miten keskeinen rooli kirjoilla on ollut ja on edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa ja tavallisten ihmisten arjessa.

Pukstaavin vaihtuvien näyttelyiden aiheina ovat ajankohtaiset kirjakulttuurin ilmiöt ja ihmiset. Sekä päänäyttelyn että vaihtuvien näyttelyiden kerrontaa täydennetään luennoin, kurssein, työpajoin ja julkaisuin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]