Psykologian historia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Psykologia itsenäisenä tieteenä ei ole kovinkaan vanha. Aina 1800-luvun lopulle asti sitä on pidetty ensin filosofian, sitten teologian ja lääketieteen osana. Vaikka psykologia onkin vielä nuori tiede, ovat sitä koskevat määritelmät ehtineet jo muuttua. 1960-luvulle asti se määriteltiin käyttäytymistä koskevaksi tieteeksi, ja siitä käytettiinkin usein nimitystä käyttäytymistiede. Nykyisen määritelmän mukaan psykologia on tiede, joka tutkii ja selittää yksilön toimintaa.

Psykologian itsenäisenä tieteenalana katsotaan syntyneen vuonna 1879, kun Wilhelm Wundt perusti Leipzigiin ensimmäisen psykologian tutkimuslaboratorion. Aluksi psykologian katsottiin tutkivan ihmisen tietoisuutta. Tätä varhaista suuntausta kutsutaan nykyään introspektionismiksi.

Vuonna 1913 psykologia muutti jyrkästi suuntaansa, kun John B. Watson julkaisi kirjoituksen, jossa hän ehdotti, että psykologiassa tutkittaisiin käyttäytymistä sellaisenaan ja sivuutettaisiin mieleen ja sen sisältöön liittyvät vaikeat kysymykset. Tältä pohjalta syntyi behaviorismi, josta tuli yhdessä psykodynaamisen psykologian kanssa yksi psykologian vaikutusvaltaisimmista suuntauksista. Sen suosio jatkui 1960-luvulle asti jolloin se jäi ns. kognitiivisen vallankumouksen jalkoihin.

1960-luvulta eteenpäin psykologiassa alettiin taas tutkia tietoisuutta ja mielen toimintaa. Nykyajan merkittävimmät psykologiset suuntaukset ovat biologinen psykologia, kognitiivinen psykologia ja psykodynaaminen psykologia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lukion psykologia 1,Otava

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Psykologian historia.
  • Psykologian historia, Internetix.fi
  • [1], Psykologian klassikot -nettisivusto.
  • [2] History of Psychology -lehden kotisivu.
  • Silvonen, Jussi 1999: Tarinoita psykologian synnystä. Teoksessa: Ihanus, J. (Toim.) Psykologia ja kulttuuri. (ss. 13–47) Helsinki: Yliopistopaino.
  • Silvonen, Jussi 2006: Psykologian uuden historian näkökulmia. Teoksessa: Komulainen, K., Räty, H. & Silvonen, J. (toim.) Hulluudesta itsehallintaan - uuden historian näkökulmia psyykkisiin ilmiöihin ja ammattikäytäntöihin. (ss. 10–33) Psykologian tutkimuksia 25. Joensuun yliopisto: Psykologia. PDF