John Broadus Watson

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta John B. Watson)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The "Little Albert" experiment

John Broadus Watson (9. tammikuuta 187825. syyskuuta 1958) oli behaviorismin, yhden psykologian suuntauksen perustaja.

Taustaltaan Watson oli maanviljelijän lapsi, joka ansaitsi opiskeluvaroja tilapäistöillä. Aluksi hän oli kansakoulunopettaja, joka vapaa-aikanaan teki rottakokeita. Hänestä tuli melko nuorena psykologian professori, joka kuitenkin lopetti melko varhain akateemisen uransa pahennusta herättäneen avioeroskandaalin jälkeen. Hän suoritti tarkkailevaa lapsitutkimusta ja loi loistavan uran mainonnan parissa.

Watsonin mukaan psykologian tehtävä on ennustaa käyttäytymistä, käyttäytyminen on ulkoisesti näkyvää, tietoisuus ei kuulu psykologian tutkimusalueisiin. Ajattelu on puhe-elinten pientä liikettä, sikäli se kuuluu havaittavaan käyttäytymiseen. Kurkunpäähän sijoitettujen elektrodien avulla hän yritti rekisteröidä ”nielaistua” puhetta.

Psykologi, joka käynnisti behaviorismina tunnetun eläinten ja ihmisten käyttäytymistä tutkivan koulukunnan artikkelillaan ”Psychology as the behaviorist views it” (Psychological Review, 20, 158–177, 1913) ja teoksellaan Behaviorism (1924).

Käyttäytymisen Watson näkee ärsyke-reaktio-kytkentänä. Hän toi amerikkalaiseen psykologiaan pavlovilaisen ehdollisen refleksin käsitteen. Ihmisen muuttamisessa ja ulkopäin ohjailtavuudessa Watson meni melko pitkälle: käyttäytymistä voitiin hänen mukaansa muuttaa ulkoisten ärsykkeiden avulla mielin määrin. Watsonin mukaan käyttäytyminen on aina opittua ja koostuu ympäristön ehdollistamista reflekseistä (S-R, stimulus-reflex) ilman tarvetta ”epätieteellisille” käsitteille kuten ajatukset, tunteet tai tietoisuus. Behaviorismi syrjäytti nopeasti vallalla olleen freudilaisen viettipsykologian.