Psalmus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyte Psalmuksen kuoro­satsista. Merkintä a tarkoittaa teoksen ydin­aihetta, joka juontuu Cajanuksen runon virsi­sävelmästä.

Psalmus on Uuno Klamin säveltämä, vuonna 1936 valmistunut oratorio kahdelle laulusolistille, kuorolle ja orkesterille. Sen teksti perustuu Juhana Cajanuksen runoon Yxi Hengellinen weisu vuodelta 1681.

Teoksen synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psalmuksen alkuperä on hämärän peitossa, kuten on laita myös monien muiden Klamin teosten.[1] Vielä vuonna 1931 hän suunnitteli säveltävänsä Kalevala-aiheisen oratorion, mutta suunnitelmat muuttuivat hänen saatuaan seuraavana vuonna käsiinsä Cajanuksen runon Yxi Hengellinen Weisu, Josa Tämän mailman catowainen meno edespannan, nijn myös cuinga Ihminen Kuolemata wastan itziäns lohdutta taita.[2] Runo tunnetaan myös sen ensimmäisestä säkeestä johdetulla nimellä Etkös ole Ihmis parca aiwan arca. Kalevala-oratoriosta valmistui lopulta vain alkusoitto Maan synty. Klamin Kalevala-tematiikka toteutui orkesteriteoksessa Kalevala-sarja, jonka ensimmäinen versio valmistui 1932.

Klami alkoi säveltää Psalmusta ilmeisesti 1932, intensiivisimmän sävellysjakson sijoittuessa vuosiin 19341936. Koska teos valmistui vasta vuoden 1936 lopulla ja kantaesityksen ajankohta, 19. maaliskuuta 1937, oli jo lyöty lukkoon, tuli Väinö Pesolan johtamalle Kilven Kuorolle kova kiire oppia senaikaisen mittapuun mukaan erittäin vaativat stemmansa. Oppimista vaikeutti myös pianopartituurin puuttuminen. Kolmasosa kuorolaisista luopuikin osallistumisesta ennen kantaesitystä.

Kantaesitys, jossa esiintyivät Kilven Kuoron lisäksi Helsingin kaupunginorkesteri, sopraanosolistina Irja Aholainen ja baritonisolistina Oiva Soini, oli vain osittainen menestys. Yleisö ja kriitikot olivat ymmällään, ja oikeastaan vain säveltäjäkollega Aarre Merikanto tajusi Psalmuksen merkityksen.[2]

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salmenhaara, Erkki: Psalmus: A Vision in Music. Nordic Sounds, 1989, nro 1, s. 8–9.
  2. a b Aho, Kalevi: Uuno Klamin Psalmus 2000. FIMIC. Viitattu 10. tammikuuta 2007.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maasalo, Kai: ”Uuno Klamin Psalmus”, Juhlakirja Erik Tawaststjernalle 10.X.1976 Festskrift till Erik Tawaststjerna, s. 363–383. Toimittanut Erkki Salmenhaara. Acta musicologica Fennica, 9. Helsinki: Otava, 1976. ISSN 0587-2448. ISBN 951-1-04106-1.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.