Pianopartituuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyte Giacomo Puccinin oopperan Turandot pianopartituurista.

Pianopartituuri (harvemmin pianovedos, pianosovitus tai pianoreduktio) tarkoittaa orkesteripartituurin supistettua versiota, jossa orkesterin tai kamariyhtyeen musiikki on sovitettu pianolle. Usein piano-osuuteen on merkitty viitteitä soitinnuksesta, ja piano-osuudessa esitetään sävellyksen keskeisimmät melodiset ja harmoniset linjat sekä dynamiikka.

Oopperoiden ja kuoroteosten pianopartituureja käytetään yleisesti teosten opiskeluun ja harjoittamiseen siten, että laulajat tai tanssijat harjoittelevat teosta aluksi korrepetiittorin eli harjoituspianistin kanssa ja vasta myöhemmin orkesterin kanssa. Myös kamarimusiikkiteoksista voidaan laatia pianopartituuri, ja pianopartituurit voivat olla myös nelikätisiä.

Ennen mekaanisen ja elektronisen äänentoiston kehittymistä pianopartituureilla oli keskeinen merkitys musiikinharrastukselle, sillä pianosovitusten avulla pystyttiin tutustumaan ja perehtymään merkittäviin orkesterisävellyksiin (esimerkkinä Franz Lisztin transkriptiot Ludwig van Beethovenin sinfonioista).

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Klavierauszug