Pour le Mérite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pour le Mérite
Pour le Mériten ”rauhanluokka”, eli tieteellisistä ja taiteellisista ansioista jaettava kunniamerkki (saks. Orden Pour le mérite für Wissenschaft und Künste).

Pour le Mérite (saks. Orden Pour le mérite für Wissenschaft und Künste), joka tunnetaan myös nimellä Blauer Max, oli Preussin korkea-arvoisin kunniamerkki ensimmäisen maailmansodan loppuun asti. Kunniamerkin perusti vuonna 1740 kuningas Fredrik II Suuri. Se myönnettiin yleensä vain poikkeuksellisen ansioituneille korkea-arvoisille upseereille. Sotilaskunniamerkinä Pour le Mérite lakkautettiin vuonna 1918. Vuonna 1842 Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV perusti kunniamerkkiin niin sanotun ”rauhanluokan” (saks. Orden Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste), jota jaettiin ansioituneille tiedemiehille ja taiteilijoille. ”Rauhanluokan” jakaminen lopetettiin vuonna 1933 natsien valtaannousun jälkeen. Vuonna 1952 se perustettiin uudelleen Saksan liittotasavaltaan.

Vuonna 1866 perustettiin erikoisluokka, suurristi, jonka sai ainoastaan viisi henkilöä: Preussin kuningas Vilhelm I, kruununprinssi Fredrik Wilhelm (myöhempi keisari Fredrik III), Preussin prinssi Fredrik Kaarle, sotamarsalkka Helmuth von Moltke ja Venäjän keisari Aleksanteri II.

Vuodesta 1952 lähtien Pour le Mérite on ollut tieteen ja taiteen saralla ansioituneiden saksalaisten kunniamerkki, mutta sitä voidaan jakaa myös ulkomaalaisille. Esimerkiksi Elias Lönnrot ja Umberto Eco ovat saaneet kunniamerkin.

Pour le Méritellä palkittuja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Alvar Aalto (s. 2) Orden Pour le mérite. Viitattu 30.5.2023. (saksaksi)
  2. Elias Loennrot (s. 2) Orden Pour le mérite. Viitattu 30.5.2023. (saksaksi)
  3. Artturi Ilmari Virtanen (s. 2) Orden Pour le mérite. Viitattu 30.5.2023. (saksaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]