Polly Klaas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polly Hannah Klaas (3. tammikuuta 19811. lokakuuta 1993) oli yhdysvaltalainen sieppauksen ja henkirikoksen uhri.

Polly Hannah Klaas syntyi Nashvillessä, Tennesseessä. Hänen vanhempansa Marc ja Eve Klaas erosivat tytön ollessa 2,5-vuotias. Isä Marc Klaas kertoi myöhemmin, että vanhemmilla oli "epäonnistunut avioliitto mutta onnistunut avioero", sillä he pysyivät hyvinä ystävinä eron jälkeen. Eve Klaas sai Pollyn huoltajuuden, mutta Marc kävi säännöllisesti tapaamassa tytärtään. Pollya pidettiin yleisesti ujona lapsena, sillä hän muutti usein äitinsä kanssa paikasta toiseen, jolloin hänen oli vaikea luoda kestäviä ystävyyssuhteita. Polly sai sisarpuolen vuonna 1987, kun hänen äitinsä ja tämän uusi mies Allan Nichol saivat yhteisen lapsensa Annien. Nicholilla oli myös kolme lasta edellisestä liitostaan, ja Polly oli läheinen heidän sekä pikkusiskonsa kanssa.

Polly oli pienestä saakka pelännyt pimeää, eikä saanut unta ellei joku valo palanut jossain. Hän pelkäsi myös "mörköä" (bogeyman) sekä mahdollista kidnappaamista.

Kidnappaus ja murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12-vuotias Polly Klaas muutti äitinsä ja siskonsa kanssa Petalumaan Kaliforniaan, rauhalliseen kaupunkiin n. 60 kilometrin päähän San Franciscosta. Eve Klaas oli asumuserossa miehestään Allan Nicholista.

Polly joutui kidnapatuksi äitinsä kotoa Petalumasta 1. lokakuuta 1993, jolloin puukolla aseistautunut mies oli tunkeutunut taloon ja Pollyn makuuhuoneeseen. Hän oli kutsunut kaksi ystäväänsä, Kate McLeanin ja Gillian Pelhamin, kotiinsa yökylään. Tytöt kävivät samaa koulua ja soittivat koulun bändissä. Pollyn kotona he pitivät hauskaa muun muassa pukemalla Mikki Hiiri-hattua päähänsä ja meikkaamalla toisiaan. Leikit jatkuivat, kunnes Polly päätti lähteä hakemaan tyttöjen makuupussit olohuoneesta. Hän avasi huoneensa oven (n. klo 22:30), ja näki edessään tuntemattoman, harmaapäisen ja parrakkaan miehen veitsi kädessä. Rikollinen sieppasi Pollyn ja sitoi tämän ystävät tytön huoneeseen. Mies lähti vieden Pollyn mennessään. Muut tytöt pääsivät köysistä irti ja menivät herättämään Pollyn äidin, joka soitti heti poliisille. Seuraavien kahden kuukauden ajan tuhannet ihmiset osallistuivat siepatun tytön etsimiseen.

30. marraskuuta poliisi pidätti Richard Allen Davisin, joka oli etsintäkuulutettu jo ennen Pollyn sieppausta. Klaasin tarkkaa kuolinsyytä ei kyetty määrittämään ruumiin löydyttyä, sillä hän oli ollut kuolleena varsin kauan. Davis oli ilmeisesti raiskannut tytön ja sitten kuristanut tämän hengiltä. Sen jälkeen hän oli haudannut ruumiin matalaan hautaan, jolle hän poliisit myöhemmin johdatti.

Polly Klaas tuhkattiin ja hänen tuhkansa siroteltiin Tyynellemerelle.

Klaasin etsintöihin osallistui aktiivisesti muun muassa näyttelijätär Winona Ryder, joka tarjosi Pollyn löytöpalkkioksi 200 000 dollaria. Myöhemmin hän omisti elokuvansa Pikku naisia Pollyn muistolle, sillä kirja oli ollut tytön suosikki. 23. lokakuuta 1993 Marc Klaasin perustama Polly Klaas Foundation on yhä toiminnassa. Syylliseksi todettu Richard Allen Davis tuomittiin kuolemaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.