Pokémon Special

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pokémon Special
ポケットモンスター SPECIAL
(Poketto Monsutā SPECIAL)
Genre shonen, seikkailu
Manga
Tekijä Hidenori Kusaka
Mato, Satoshi Yamamoto
Julkaisija Japanin lippu Shogakukan
Yhdysvaltain lippu Kanadan lippu Yhdistyneen kuningaskunnan lippu VIZ Media
Singaporen lippu Chuang Yi
Ranskan lippu Kurokawa
Sarjajulkaisulehti CoroCoro Ichiban!, Pokémon Fan

Shōgaku Yonensei, Shōgaku Gonensei, Shōgaku Rokunensei

Ensimmäinen painatus 1997 – jatkuu
Kirjojen lukumäärä 50

Pokémon Special (ポケットモンスター SPECIAL) on Pokémon-sarjan peleihin perustuva manga, jota käsikirjoittaa Hidenori Kusaka, ja jota on kirjasta 10 lähtien piirtänyt Satoshi Yamamoto. Ensimmäiset yhdeksän kirjaa piirsi Mato-niminen taiteilija, mutta hän joutui lopettamaan työn sairastuttuaan. Pokémon Special on pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut Pokémon-aiheinen mangasarjakuva. Mangaa julkaisee Japanissa Shokagukan ja englanninkielisiä julkaisijoita on kaksi, VIZ Media Yhdysvalloissa ja Kanadassa, sekä Chuang Yi Singaporessa. Englanniksi sarja tunnetaan nimellä Pokémon Adventures. Sarjaa on julkaistu myös muun muassa espanjaksi, kiinaksi, koreaksi, ranskaksi sekä puolaksi.

Pokémonin luonut Satoshi Tajiri on kommentoinut Pokémon Specialin muistuttavan hänen luomaansa maailmaa kaikista eniten. [1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Special seuraa lukuisten nuorten henkilöiden, "Pokédex-haltijoiden" (jap. ポケモン図鑑所有者), seikkailuja ja kokemuksia ympäri Pokémon-maailman eri alueita. Usein lukujen aikana niissä esiintyvät henkilöt tavoittelevat erilaisia asioita, esimerkiksi keräävät salimerkkejä, ja lähes jokaisessa luvussa he päihittävät jonkin pelisarjan peleissä esiintyvistä vihollisryhmistä. Manga jakautuu toistaiseksi kahteentoista pääpelisarjan eri pelien mukaan nimettyyn laajempaan päälukuun, jotka jakautuvat pienempiin lukuihin, kappaleisiin, kunkin pääluvun seuratessa tarinan osalta edellistä (poikkeuksena on HeartGold & SoulSilver, joka sijoittuu sarjan aikajärjestyksessä kolme vuotta luvun Emerald jälkeen ja kolme vuotta ennen lukua Diamond & Pearl).

Luvuista yhdeksän ensimmäistä on saatettu loppuun ja koottu kokonaisuudessaan kirjoiksi. Luvun 10 julkaisu on loppunut lehdissä, mutta sitä ei ole kerätty vielä kirjoiksi kokonaisuudessaan. Luvut 11 ja 12 ovat vielä keskeneräisiä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen luku: Red, Green & Blue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red ja Green ovat kotoisin Pallet Townista Kanton alueelta. He saavat Pokédexit professori Oakilta ja aloittavat matkansa ympäri Kanton aluetta. He tapaavat Bluen ja yhdessä he kokevat seikkailuja, päihittäen salipäälliköitä ja taistellen Rakettiryhmää vastaan. Luvun lopulla Red, Green ja Blue osallistuvat Pokémon-liigaan, jonka Red voittaa Greenin jäädessä toiseksi. Kolmikko lähtee kukin omille teilleen.

Tämä luku käsittää kirjat 1-3 ja kappaleet 1-40.

Toinen luku: Yellow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta kuluu. Mysteerinen poika saapuu Pallet Towniin. Hän paljastuu Redin tutuksi ja vannoo etsivänsä hänet Pikan, Redin Pikachun, avulla. Pikachun kanssa Yellowksi paljastuva poika taistelee Greenin, Bluen, Redin sekä Kanto-alueen salipäälliköiden kanssa Eliittinelikkoa vastaan, sillä ryhmän jäsenten suunnitelmalla saattaa olla tuhoisat seuraukset. Rakettiryhmän johtaja hajottaa ryhmän ja kukin jäsen lähtee omille teilleen.

Tämä luku käsittää kirjat 4-7 ja kappaleet 41-90.

Kolmas luku: Gold, Silver & Crystal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi kuluu ja rauha on palaamassa Kanton alueelle. Viridian Cityn salipäälliköksi pyrkivä Red tekee salipäällikkökokeen, mutta antaa paikkansa Greenille. Kanto-alueen naapurissa Johtossa alkaa kuitenkin tapahtua. Gold kadottaa reppunsa eräänä päivänä, mikä johtaa hänet matkalle mysteerisen Silverin perään ympäri Johtoa. Molemmat katoavat jälkiä jättämättä. Hiukan myöhemmin Professori Oak lähettää Crystalin, nuoren Pokémon-nappausekspertin matkaan täyttämään Pokédexiä. Pokédexin täyttämisen lomassa Crystal jahtaa Suicunea ympäri Johtoa. Samaan aikaan Pokémon-yhdistys ( ポケモン協会), joka vastaa muun muassa salipäälliköiden nimittämisestä eri alueilla, päättää järjestää kilpailun Kanto- ja Johto-alueiden salipäälliköiden kesken. Asiaa varjostaa kuitenkin Uusrakettiryhmä johtajineen, joka kylvää pelkoa ympäri Johtoa; Naamioitu mies tavoittelee jotakin, ja käyttää häikäilemättömiä keinoja saavuttaakseen sen. Pokédex-haltijoiden tehtävänä on estää tämän suunnitelman toteutuminen.

Tämä luku käsittää kirjat 8-14, sekä yhden kappaleen kirjassa 15, ja kappaleet 91-180.

Neljäs luku: Ruby & Sapphire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin puoli vuotta edellisen luvun tapahtumien jälkeen Ruby muuttaa perheineen Johton Goldenrod Citystä Littleroot Towniin Hoenn-alueelle hänen isänsä saatua paikan Petalburg Cityn salipäällikkönä. Ruby karkaa kotoa osallistuakseen Pokémon-kilpailuihin ja tapaa Sapphiren, joka haluaa lähteä haastamaan Hoenn-alueen Pokémon-saleja. He päättävät järjestää yhdessä Sapphiren ideoiman vedon: molemmat yrittävät toteuttaa omat unelmansa, Ruby voittaa kaikki Hoenn-alueen kilpailunauhat ja Sapphire voittaa kaikki Hoenn-alueen salimerkit, 80 päivän sisällä. Matkansa aikana molemmat taistelevat Magmaryhmää ja Aquaryhmää vastaan, sekä estävät koko Hoenn-aluetta uhkaavan taistelun kahden legendaarisen Pokémonin, Groudonin ja Kyogren, välillä.

Tämä luku käsittää kirjat 15-22 ja kappaleet 181-267.

Viides luku: FireRed & LeafGreen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puoli vuotta Hoennin tapahtumien jälkeen Red ja Green saapuvat Pallet Towniin, sillä Professori Oak haluaa parannella heidän Pokédexejään. Red ja Green huomaavat professorin kadonneen ja lähtevät kohti Sevii-saaria, jonne jäljet johtavat. Samaan aikaan Blue on tapaamassa vanhempiaan, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Juuri kun he ovat tapaamassa, mystinen varjo nappaa Bluen vanhemmat. Blue ja Green etsivät kadotettuja sukulaisiaan, ja Bluen ja Silverin menneisyys ja perhesuhteet paljastuvat. Mystisen varjon salaisuus paljastuu, ja koko Sevii-saaria on vaarassa.

Tämä luku käsittää kirjat 22-26 ja kappaleet 268-302.

Kuudes luku: Emerald[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutama kuukausi Kanton tapahtumien jälkeen Hoenn-alueella juhlitaan alueellisen taistelurintaman avajaisia. Emerald saapuu tehtävänään napata mystinen Jirachi, joka pystyy täyttämään minkä tahansa toiveen ja joka on hereillä vain seitsemän päivää vuosituhannessa. Jirachin herääminen osuu yksiin Taistelurintaman avajaisten kanssa. Emeraldin kuokkiessa vahingossa avajaisia rintamapäälliköt haastavat hänet keräämään kaikki seitsemän rintamasymbolia seitsemän päivän aikana. Emerald joutuu suorittamaan kahta tehtävää samaan aikaan, ja mystinen Guile Hideout haluaa napata Jirachin täyttääkseen oman, pahaenteisen suunnitelmansa. Aiemmat Pokédex-haltijat lyöttäytyvät Emeraldin avuksi taistossa aikaa vastaan.

Tämä luku käsittää kirjat 26-29 ja kappaleet 303-337.

Seitsemäs luku: Diamond & Pearl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinnoh-alueella Berlitzin suvun perinteisiin kuuluu, että jokaisen perheenjäsenen on itse haettava ainekset suvun tunnuksena toimivaan koruun alueen keskellä kohoavan Coronet-vuoren huipulta. Platinumin on aika noudattaa suvun perinnettä ja tehdä oma sukutunnuksensa. Tätä tehtävää varten hänen isänsä palkkaa hänen turvakseen kaksi henkivartijaa, ja professori Rowan haluaisi Platinumin henkivartijoineen täyttävän Pokédexiä Sinnoh-alueen pokémoneilla. Samaan aikaan ystävykset Diamond ja Pearl ottavat osaa Jubilife Cityssä järjestettävään komediakilpailuun. Pieleen menneen esiintymisen jälkeen he saavat kuitenkin lohdutuspalkinnon, joka menee sekaisin Platinumin isän palkkaamille henkivartijoille tarkoittaman kuoren kanssa. Tästä erehdyksestä johtuen Diamond ja Pearl päätyvät Platinumin matkakumppaneiksi ympäri Sinnohia, Platinumin haastaessa alueen salipäälliköitä. Platinumin suojaksi tarkoitetut henkivartijat katoavat Galactic-tiimin käsissä. Matkan aikana erehdys lopulta paljastuu, mutta kaikki kolme päättävät yhdessä päihittää Galactic-tiimin. Cyruksella, joka johtaa Galactic-tiimiä, on suunnitelma, jonka toteutukseen hän tarvitsee kaksi legendaarista pokémonia, Dialgan ja Palkian, mikä uhkaa koko universumia.

Tämä luku käsittää kirjat 30-38 ja kappaleet 338-416.

Kahdeksas luku: Platinum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkin aikaa edellisen luvun jälkeen Platinum suuntaa kohti Battle Zonea, ja siellä odottavaa Sinnoh-alueen taistelurintamaa tarkoituksenaan tutkia alkuperäisten henkivartijoidensa katoamista. Kansainväliseen poliisiin kuuluvan Lookerin ja Platinumin tutkiessa tapausta Platinumin haastaessa samalla rintamapäälliköitä mahdollisten tietojen saamiseksi, Diamond ja Pearl tutkivat Sinnohin legendaarisia pokémoneja Charon-nimisen Galactic-tiimin jäsenen päiväkirjan avulla. Charon ja Distortion Worldia hallitseva Giratina uhkaavat koko Sinnoh-aluetta ja Diamondin, Pearlin ja Platinumin on taas lyöttäydyttävä yhteen estääkseen Charonia toteuttamasta suunnitelmaansa.

Tämä luku käsittää kirjat 38-40 ja kappaleet 417-441.

Yhdeksäs luku: HeartGold & SoulSilver[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennen luvun tapahtumista on kulunut kolme vuotta. Gold saapuu juuri avattuun Pokéathlon Domeen tavatakseen Lancen, jolla on tietoja Rakettiryhmän uusista suunnitelmista. Lance ei kuitenkaan saavu paikalle, ja Gold lähtee Ecruteak Cityyn Mortyn, kaupungin salipäällikön, luokse selvittämään asiaa tämän selvänäkijäkyvyn avulla. Silver saapuu Johton alueen vasta-avatulle Safarivyöhykkeelle, jossa hän kohtaa Rakettiryhmän jäsenen, saaden tietää salaperäisistä laatoista. Hän tapaa Crystalin ja he matkaavat yhdessä Ecruteak Cityä kohti. Yhdessä kolmikko päätyy myöhemmin Sinjohin raunioille, missä Rakettiryhmän pahaa enteilevä suunnitelma paljastuu kokonaisuudessaan.

Tämä luku käsittää kirjat 41-43 ja kappaleet 442-460.

Kymmenes luku: Black & White[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unova-alueella Black odottaa malttamattomana päivää, jolloin saa professori Juniperilta pokémonin ja Pokédexin yhdessä ystäviensä, Biancan ja Cherenin, kanssa. Hän kuitenkin innostuksissaan rikkoo kaksi Pokédexiä ja lähtee matkalleen, unelmanaan Pokémon-liigan voittaminen. White tapaa hänet työskennellessään mainoskuvauksissa, jotka Black keskeyttää. Whiten unelmana on pestata tähti-pokémonnäyttelijä ja hänen omistamansa BW Agency korvaa Blackin aiheuttamat vauriot vastineeksi oikeudesta käyttää tämän Tepigiä kuvauksissa. Black ja White kohtaavat matkalla Team Plasman jäseniä ja taistelevat ryhmää sekä salaperäistä N'iä vastaan samalla tavoitellen unelmiaan.

Tämä luku käsittää toistaiseksi kirjat 43-50 ja kappaleet 461-518.

Yhdestoista luku: Black 2 & White 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi vuotta ennen luvun alkua Unovan luoteisosassa sijaitsevassa Aspertia Cityssä Hugh-nimisen pojan pikkusiskolla on syntymäpäivä, ja Hugh haluaa antaa tälle Purrloinin lahjaksi. Kaksi Team Plasman jäsentä kuitenkin varastaa Purrloinin ja Hugh vannoo kostavansa Team Plasmalle.

Kaksi vuotta kymmenennen luvun jälkeen Whi-Two muuttaa Aspertia Cityyn. Mennessään kaupungissa sijaitsevaan kouluun hän tapaa kaksi nuorta poikaa, Hugh'n ja Lack-Twon. Whi-Twon ja Hugh'n tietämättä Lack-Two on kansainvälisen poliisin jäsen, joka jahtaa Team Plasman jäseniä. Whi-Twolla on oma salaisuutensa, jonka vuoksi hän muutti äitinsä kanssa Aspertia Cityyn: hän sattuu olemaan Team Plasman entinen jäsen.

Kahdestoista luku: X & Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollessaan pieni X voitti tärkeän Pokémon-turnauksen, mutta nykyään hän sulkeutuu yksin huoneeseensa. Hänen ystävänsä, Y, entinen nuori Rhyhorn-ratsastaja, Shauna, Tierno ja Trevor ovat huolissaan hänestä. Eräänä päivänä heidän kotikaupunkinsa, Vaniville Town, päätyy kahden legendaarisen pokémonin taistelukentäksi. Taistelun laannuttua joukkio päättää lähteä matkalle tuhoutuneesta tavoittelemiensa asioiden perään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Special perustuu vahvasti Pokémon-peleihin. Sarjan päähenkilöistä, Pokédex-haltijoista, kaikki kahta, Yellowia ja Emeraldia, lukuunottamatta perustuvat ulkonäöltään, ja joissain tapauksissa myös luonteiltaan, pelien pelaaja- ja kilpailijahahmoihin. Uuden luvun alkaessa usein esitellään uudet päähenkilöt, joita seurataan luvun aikana. Aiemminkin mukana olleita hahmoja saattaa esiintyä uudemmissa luvuissa (esimerkiksi luvussa Gold, Silver & Crystal) pääpainon kuitenkin ollessa uudemmissa hahmoissa, ellei luvun tarkoitus ole keskittyä näihin vanhempiin hahmoihin (kuten esimerkiksi luvussa HeartGold & SoulSilver). Kaikki Pokédex-haltijat on Biancaa, Chereniä ja Wallya lukuun ottamatta nimetty Pokémonin pääpelisarjan eri versioiden mukaan (Lack-Twon ja Whi-Twon nimet ovat väännöksiä Pokémon Black 2 ja White 2-pelien japaninkielisistä äänneasuista). Lisäksi monet peleissä esiintyvät henkilöt, kuten salijohtajat ja vastustajaryhmien tärkeät jäsenet, esiintyvät sarjassa. Joissain tapauksissa hahmo on otettu suoraan peleistä ulkonäöllisesti, mutta hänen tekemisiään tai luonnettaan on muutettu, mistä hyvänä esimerkkinä toimivat Kanto-alueen salipäälliköt, joista puolet kuuluu Pokémon Specialissa Rakettiryhmään. Näiden lisäksi sarjassa on muutamia omaperäisiä hahmoja, kuten kolmannen luvun päävastustaja, Jäinen naamio, viidennessä luvussa esiteltävät Kolme petosoturia, sekä Paka ja Ūji, Platinumin oikeat henkivartijat.

Sarjan julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Specialia on julkaistu useassa Shogakukan-kustantamon mangalehdessä vuodesta 1997 lähtien, usein yhtä lukua samanaikaisesti, jolloin lehtijulkaisun kappalejärjestys voi erota kirjoissa olevasta. Kun sarjaa kerätään kirjoiksi, on varsin tavallista, että kappaleita yhdistellään, niissä olevia yksityiskohtia muutellaan tai niihin lisätään uusia kohtauksia. Kappaleet myös (viidennen luvun kappaleita lukuunottamatta) nimetään uudelleen: lehtijulkaisuissa nimi liittyy kappaleen tapahtumiin (esimerkiksi kappaleen 321 alkuperäinen nimi on ルビー対エメラルド,"Ruby vastaan Emerald"), mutta kirjajulkaisuissa nimi noudattaa yleensä kaavaa, jossa VS-lyhenne yhdistyy jonkin kappaleessa esiintyvän pokémon-lajin nimeen (esimerkiksi kappaleen 321 nimi on VSキルリア, "VS Kirlia"). Myös kokonaisia kappaleita, joita ei ole julkaistu lehdissä, saatetaan lisätä kirjoihin esimerkiksi nopeuttamaan sarjan lehtijulkaisua.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]