Pohjois-Kosovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjois-Kosovo
Pohjois-Kosovo merkittynä oranssilla.
Pohjois-Kosovo merkittynä oranssilla.
Valtio  Kosovo
Hallinto
 – suurin kaupunki Pohjois-Mitrovica
Pinta-ala 1 007 km2 km²
Väkiluku 79 910
 – väestötiheys 79.3/km2 as./km²

Pohjois-Kosovo (Serbiaksi: Северно Косовo, Albaniaksi: Kosova Veriore) on Kosovossa sijaitseva neljästä serbien asuttamasta kunnasta koostuva alue. Kunnat ovat Pohjois-Mitrovica, Leposavić, Zvečan ja Zubin Potok.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Kosovo koostuu neljästä kunnasta ja sen pinta ala on 1 007 neliökilometriä.

Ennen Kosovon sotaa serbit olivat alueen enemmistö ja vähemmistöjä olivat albaanit, bosniakit ja romanit. Vuoden 1991 väestönlaskennan mukaan Zvečanissa, Leposavićissa ja Zubin Potokissa asui yhteensä n. 50 000 ihmistä, joista enemmistö oli serbejä. Mitrovicassa asui pääasiassa albaaneja etnisesti sekoittuneita.

Vuoden 2015 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö arvion mukaan Pohjois-Kosovon alueella asuu yhteensä n. 79 910 ihmistä, joista 88% on serbejä, 8% albaaneja ja 2% bosniakkeja ja muita.

Pohjois-Kosovon etnisten ryhmien kartta (serbit sinisellä, albaanit punaisella).

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Kosovossa on paljon mineraaleja ja siellä sijaitsi ennen Trepčan kaivoskompleksi. Alueen pohjoisosassa on Kopaonik-vuoren harjanne.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotaselvennä heikensi alueen taloutta. Vuonna 2006 77% Mitrovican väestöstä oli työttömiä. Suurin työllistäjä oli Trepčan kaivoskompleksi, joka työllisti 4 000 ihmistä. Kaivos kuitenkin saastutti ympäristöä vakavasti ja se lakkautettiin elokuussa 2000. Alueella käytetään enemmän Serbian dinaaria kuin euroa. Nautintoaineiden kuten alkoholin salakuljettamisesta on tullut yleinen liiketoiminta Pohjois-Kosovossa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:North Kosovo