Pogača

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unkarissa pogácsa on joka paikan pikkusuolainen. Useimmiten se on sylinterinmuotoinen: sivut ovat pystysuorat. (Muitakin malleja esiintyy.)

Pogača (serbokroaatin- ja sloveeninkiel. nimitys), pogace (rom.), pogácsa [pogaːt͡ʃɒ] (unk.), pagáče (slovakinkiel. nimitys) eli pogatša (погача, mak. ja bulg.) on Karpaattien altaan, Balkanin ja Turkin alueilla suosittu pikkusuolainen leivonnainen. Pogača valmistetaan yleensä vehnäjauhosta, mutta muuntelua esiintyy. Tavallisimmin taikina nostatetaan hiivalla, ei kuitenkaan aina. Pogača voidaan maustaa yrteillä taikka täyttää esimerkiksi perunalla, lihalla, juustolla tai rahkalla.

Leivonnaisen nykyiset nimet johtuvat Bysantin kreikan kielen sanasta πογάτσα, jonka taustalla puolestaan on alkuperäiseen valmistustapaan viitannut latinan panis focacius. Nimitykset ovat siis viime kädessä samaa lähtöä kuin nykyitalian sana focaccia.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.