Luminurmikka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Poa arctica)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luminurmikka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Pooideae
Suku: Nurmikat Poa
Laji: arctica
Kaksiosainen nimi

Poa arctica
R.Br.

Katso myös

  Luminurmikka Wikispeciesissä
  Luminurmikka Commonsissa

Luminurmikka eli lapinnurmikka (Poa arctica) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon ja nurmikoiden (Poa) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisesti ottaen matalakasvuinen heinälaji, joka lisääntyy joko kokonaan tai osittain apomiktisesti. Luminurmikasta voidaan erottaa useita eri alalajeja. Muista nurmikkalajeista luminurmikka muistuttaa eniten niittynurmikkaa (Poa pratensis).[1]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luminurmikka kasvaa 30 senttimetriä korkeaksi ja muodostaa maanalaisia rönsyjä. Varret ovat liereitä ja kasvavat joko yksittäin tai mättäinä. Lehdet ovat 1–2 mm leveitä, melko lyhyitä ja tummanvihreitä. Kieleke on noin 2 mm pitkä. Luminurmikan kukinto on harvatähkyläinen röyhy, jonka haarat ovat sileitä tai hieman karheita. Tähkylät ovat usein tummanpunavioletteja, ja niissä on kahdesta neljään kukkaa. Ulkohelpeet ovat melko leveitä sekä tylppäkärkisiä ja niissä on epätyypillinen suonitus. Ulkohelpeiden etuosissa on pilkkuja ja tyvillä suoria silkkimäisiä karvoja. Luminurmikka kukkii heinä–elokuussa.[1]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luminurmikka kasvaa suurtunturialueilla sekä kuivilla että kosteilla, mutta usein kalkkipitoisilla kasvupaikoilla[1]. Luminurmikkaa tavataan tunturiniityillä, vuotomaa-alueilta, lapinvuokkonummilta sekä rannoilta[1]. Suomessa luminurmikkaa tavataan lähinnä vain Käsivarren Lapin pohjoisosista, mutta havaintoja luminurmikasta on tehty Enontekiön lisäksi myös Utsjoen ja Inarin kuntien alueilta[2].

Alalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1][3]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Polargröe (Poa arctica) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 5.6.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Luminurmikka (Poa arctica) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 5.6.2018.
  3. Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Poa arctica Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Viitattu 5.6.2018.