Pitkähäntäkärppä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkähäntäkärppä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Näätäeläimet Mustelidae
Suku: Kärpät Mustela
Laji: frenata
Kaksiosainen nimi

Mustela frenata
Lichtenstein, 1831

pitkähäntäkärpän levinneisyys
pitkähäntäkärpän levinneisyys
Katso myös

  Pitkähäntäkärppä Wikispeciesissä
  Pitkähäntäkärppä Commonsissa

Pitkähäntäkärppä (Mustela frenata)[2] on laajimmalle levinnyt kärppä-suvun eläin Uudella mantereella. Pitkähäntäkärppä on levinnyt Etelä-Kanadasta melkein koko Yhdysvaltojen läpi Meksikoon, Väli-Amerikkaan ja Etelä-Amerikan pohjoisiin osiin. Pitkähäntäkärpän asuinpiiri on yleensä aukealla tai puoliaukealla paikalla lähellä vettä.

Pitkähäntäkärppä on tyypillinen kärppäeläin. Pitkähäntäkärpällä on pitkä, laiha ruumis, lyhyet jalat ja tuuhea häntä, joka on melkein yhtä pitkä kuin muu ruumis. Aikuiset urokset ovat häntä mukaanluettuna 33–45 senttimetriä pitkiä ja voivat painaa yli puoli kiloa. Tyypillisesti naaraat ovat 15 prosenttia pienempiä. Ne ovat inkiväärin ruskeita väriltään, vatsaturkki on kellanvalkoinen, mutta pohjoiset yksilöt ovat puhtaan valkoisia talvella. Hännän kärki on musta ympäri vuoden.

Kuten useat muut kärpät, pitkähäntäkärppä syö jyrsijöitä, ja niiden laiha vartalo mahdollistaa menemisen jyrsijöiden kaivamiin koloihin. Pitkähäntäkärppä on pääasiassa aktiivinen öisin, mutta niitä voi tavata silti keskellä päivää. Pitkähäntäkärpät ovat pääasiassa yksineläjiä, eivätkä niiden reviirit mene päällekkäin samaa sukupuolta olevan lajitoverin kanssa. Uroksen reviirillä voi olla useitakin naaraita. Poikaset ovat syntyessään avuttomia, mutta 56:ssa päivässä ne voivat saalistaa itsenäisesti.

Pitkähäntäkärppä on hyvä uimari ja osaa kiipeillä taitavasti puissa. Pitkähäntäkärpällä on suuri joukko alalajeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reid, F. & Helgen, K.: Mustela frenata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.7.2014. (englanniksi)
  2. Mustela frenata luomus.fi. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Viitattu 28.10.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]