Näätäeläimet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näätäeläimet
Kärppä (Mustela erminea)
Kärppä (Mustela erminea)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Näätäeläimet
Mustelidae
Fischer de Waldheim, 1817[1]
Levinneisyyskartta
Näätäeläinten levittäytyminen maapallolla
Näätäeläinten levittäytyminen maapallolla
Alaheimot[1]
Synonyymit
  • Mustelladae[1]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Näätäeläimet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Näätäeläimet Commonsissa

Näätäeläimet (Mustelidae) on lajien määrällä mitattuna suurin petoeläinten lahkoon kuuluva heimo. Niitä on kaikilla mantereilla lukuun ottamatta Etelämannerta ja Australiaa.

Näätäeläimiin kuuluu paljon eri kokoisia eläimiä alkaen pienestä lumikosta (20–130 g) aina suuriin merisaukkoihin (35–40 kg). Niiden ruumiinrakenne vaihtelee, mutta tavallisesti ruumis on pitkä ja jalat lyhyet. Häntä on pitkä, korvat pienet ja pyöreät ja silmät pienet.

Näätäeläimissä on sekä kanta- että varvasastujia mutta yhtä kaikki kaikilla lajeilla on jaloissaan viisi varvasta. Joillakin lajeilla kynnet voivat olla osittain sisäänvetäytyneet, mutta kaikilla ne ovat lyhyet ja kaarevat. Saukoilla jalat ovat räpylämaiset. Etenkin uroksilla luusto on hyvin vankkarakenteinen.

Kallo ei tyypillisesti ole kovin pitkä ja kuono on hyvin lyhyt. Näätäeläimet voivat lukittaa alaleuan yläleukaan ja niiden purema on voimakas. Petoeläimille luonteenomaisesti niillä on viimeinen takahammaspari muodostunut ns. raateluhampaiksi, kulmahampaat ovat pitkät ja terävät.

Näätäeläimistä suurin osa on lihansyöjiä, mutta osa käyttää ravinnokseen myös hyönteisiä ja muita selkärangattomia sekä kasvikunnan tuotteita. Näätäeläimet ovat nopeita, ketteriä ja erittäin tehokkaita saalistajia. Haju ja kuuloaisti ovat hyvin kehittyneitä.

Täytettyjä näätäeläimiä: ylhäällä intianaurinkomäyrä, vasemmalla mäyrä ja oikealla ahma.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näätäeläimiin kuuluvien alaheimojen määrästä on tehty eri tulkintoja. Vuonna 2005 julkaistu teos Mammal Species of World 3rd Edition laskee näätäeläimiin kuuluvan vain alaheimot Mustelinae (varsinaiset näädät) ja Lutrinae (saukot)[1]. Teoksen aiemmassa painoksessa (1993) laskettiin näätäeläimiin kuuluvan yhteensä kuusi alaheimoa, jo aiemmin mainittujen kahden lisäksi Melinae (mäyrät), Mellivorinae (mesimäyrät), Mephitinae (haisunäädät) ja Taxidiinae (amerikanmäyrät)[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder (editors): Mustelidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 2.7.2012. (englanniksi)
  2. Nisäkäsnimistö: Mustelidae Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 2.7.2012. (taksonomia vuodelta 1993)