Skunkit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Haisunäädät)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skunkit
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Caniformia
Heimo: Haisunäädät
Mephitidae
Bonaparte, 1845
Synonyymit
Suvut [2]
Katso myös

  Skunkit Wikispeciesissä
  Skunkit Commonsissa

Haisunäädät eli skunkit (heimo Mephitidae) ovat keskikokoisia, tyypillisesti musta-valkoturkkisia nisäkkäitä. Ne ovat tunnettuja pahanhajuisesta nesteestä, jota ne käyttävät kemiallisena aseena ollessaan uhattuna. Niitä tavataan Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa. Skunkkeja pidetään toisinaan lemmikkeinä.

Kesytetyt skunkit saattavat olla turkkinsa väriltään paitsi musta-valkoisia, myös beigejä, ruskeita, harmaita tai vastaavia. Kooltaan skunkit ovat 40–70 senttimetriä pitkiä ja painavat 0,5–3 kilogrammaa[1].

Yhdysvalloissa ja Euroopassa, etenkin Saksassa ja Englannissa, skunkkia pidetään lemmikkinä.[3] Suomessa oli vuonna 2015 joitain kymmeniä lemmikkiskunkkeja sekä sen ympärille perustettu yhdistys. Carnivora-lahkon petoeläimiin kuuluvana skunkin pennuttaminen ja myyminen lemmikeiksi kiellettiin kuitenkin vuoden 2016 alusta, joten nykyiset yksilöt jäävät Suomen viimeisiksi lemmikeiksi.[4]

Skunkit ovat läheistä sukua näätäeläimille (Mustelidae), mutta niiden tarkempi tieteellinen luokittelu on osoittautunut ongelmalliseksi.[2] Haisunäätiä eli skunkkeja on aiemmin pidetty yhtenä näätäeläinten heimon alaheimoista (Mephitinae),[1] mutta nykyisin monet tutkijat erottavat ne omaksi Mephitidae-heimokseen.[2] Varsinkin haisumäyrien (suku Mydaus) taksonomisesta asemasta ollaan erimielisiä: aiemmin ne on sijoitettu näätäeläinten heimoon ja mäyrien (Melinae) alaheimoon,[1] kun taas alla olevan lajilistan lähteenä käytetyssä Mammal Species of the World -teoksessa (2005) ne luetaan haisunäätien heimoon.[2] Haisumäyrät mukaan luettuna haisunäätien heimoon kuuluu neljä sukua ja 12 lajia:[2]

  1. a b c d Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 114–115 ja 122–124. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 1, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  2. a b c d e Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Mephitidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 14.1.2012. (englanniksi)
  3. Haisunäätä pähkinänkuoressa (Arkistoitu – Internet Archive), Suomen lemmikkihaisunäädät ry.
  4. Haisunäädän pitäminen lemmikkinä loppuu: petoa ei haluta Suomen luontoon Yle uutiset. 31.12.2015. Viitattu 10.4.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]