Pilkku (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pilkku
Pilkku, Pilkkujen Ulottuvuuden herra (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen
Pilkku, Pilkkujen Ulottuvuuden herra (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen
Luoja(t) Al Milgrom & Herb Trimpe
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Spectacular Spider-Man #98 (1985)
Henkilötiedot
Oikea nimi Tri. Jonathan Ohnn
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Hydra, Gideon Trust
Voimat Kannettavia, tila/paikkasiirtoon sopivia kehopilkkuja, taitava fyysikko

Pilkku (oikealta nimeltään Jonathan Ohnn, engl. Spot) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisessa Spectacular Spider-Man-lehden numerossa 98 (1985). Hahmon loivat Al Milgrom ja Herb Trimpe.

Suomessa Pilkku esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies-lehden numerossa 4 (1988).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonathan Ohnn oli kerran rikollislordi Kingpinille työskentelevä tiedemies, joka yritti luoda uutta kätyriä Tikarin surmaaman Vastauksen tilalle. Ohnn käänsikin tutkimuksensa Tikarin partneriin, Viittaan ja tämän synkkään ulottuvuuteen.

Laitteillaan hän yritti avata portaalia tuohon ulottuvuuteen, mutta epäonnistui ja päätti uhkarohkeasti astua sisälle syntyneeseen aika/paikkarepeämään. Pökertynyt Ohnn huomasi olevansa Pilkkujen Ulottuvuudessa, joka on eräänlainen välitila todellisuuksien välillä.

Palatakseen takaisin laboratorioon erään pilkun kautta Ohnn huomasi olevansa kokonaan pilkkujen peittämä. Jokainen pilkuista osoittautui päteväksi siirtolaitteeksi ajassa ja avaruudessa.

Samanaikaisesti Hämähäkkimies ja Musta Kissa tutkivat Kingpinin rakennuksia erään rikoksen vuoksi. Itseään Pilkuksi nimittävä Ohnn taisteli Hämähäkkimiehen kanssa ja onnistui voittamaan hänet. Hämähäkkimiehen palatessa myöhemmin supersankari kuitenkin voitti Pilkun, joka lupasi, ettei enää koskaan hairahtuisi rikoksen poluille[1].

Vuosien kuluttua Pilkku kuitenkin palasi vainoamaan Hämähäkkimiestä yhdessä Gibbonin, Harmaakarhun ja Kengurun kanssa. Epäonniset Ö-luokan sankarit hävisivät Hämähäkkimiehelle tämän yllyttäessä Gibbonin ja Harmaakarhun muiden roistojen kimppuun.

Pilkun kaappasi myöhemmin salaperäinen Gideon Trust-organisaatio. Organisaatio käytti Pilkkua julmasti hyväkseen avaamalla tämän kautta portaalin Negatiiviselle Vyöhykkeelle, jonka hyödyntämättömiä luonnonvaroja Gideon Trust yritti omia itselleen. Ihmeneloset kuitenkin saivat tietää organisaation aikeista ja nämä pysäyttivät roistot ja vapauttivat Pilkun, joka kuitenkin näytti kuolleen.

Pilkku kuitenkin selvisi ja liittyi myöhemmin Hautakiven rikollisliigaan, jossa sadistinen Hautakivi tappoi Pilkun taittamalla tältä niskat.

Pilkku ei kuitenkaan kuollut tästäkään vaan palasi jälleen ja päätti tavata vanhan ystävänsä Slyden. Molemmat järkyttyivät kuullessaan, että rikollisjoukkio Hydra vainosi pienemmän tason superroistoja.

Saapuessaan tapaamispaikalle Pilkku kuitenkin tapasi aivopestyn Elektran Slyden ruumiin äärestä Käden ninjojen kanssa. Hydra pyrki keräämään valtavan armeijan superroistoja, mutta hyökätessään YPKVV:n kimppuun näiden aikeet pysäytti Wolverine.

Voimat & varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonathan Ohnnin kokemukset Pilkkujen Ulottuvuudessa muokkasivat hänen ihostaan valkoisen ja täplitetyn kauttaaltaan mustilla tila/paikkakeroutumilla. Pilkkujen kautta voi siirtää joko kokonaisen tai osan fyysisestä objektista (jopa toisia ihmisiä). Pilkku voi muokata pilkkujaan miten haluaa - suurentaa tai pienentää niitä tai kiinnittämällä useita pilkkuja yhteen muodostaen näin yhden suuremman pilkun.

Ohnn voi myös liikutella vapaasti pilkkujaan ympäri kehoaan tai ottaa niitä pois asettaen niitä kirjaimellisesti mihin tahansa, jopa ilmaan roikkumaan painovoimaa uhmaten. Pilkku kykenee itse päättämään mikä pilkuista toimii ulostuloaukkona siirryttäessä paikassa. Keskittymällä Ohnn kykenee palaamaan ihmismuotoonsa. Näin tehdessään pilkut kasautuvat yhdeksi suureksi pilkuksi hänen rintaansa.

Pilkun suosima hyökkäysmetodi on yksinkertainen: hän irrottaa kehostaan lukuisia pilkkuja, jotka sitten heittää vastustajansa ympärille. Tämän jälkeen hän syöksyy Pilkkujen Ulottuvuuteen alkaen potkia ja lyödä vastustajaansa joka suunnalta.

Pilkku voi myös asettaa pilkkujaan fyysisten iskujen tielle, jolloin esimerkiksi vastustajan nyrkki uppoaa vaarattomasti toiseen ulottuvuuteen. Pilkku on saanut jopa Hämähäkkimiehen maahan näennäisen vaarattomilla voimillaan, koska tämän vaisto ei toimi Pilkun suorittamia pilkkuhyökkäyksiä vastaan (vrt. Venom).

Ohnn on myös nerokas fyysikko ja tiedemies.

Pilkku muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Pilkku Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa.

Pilkku esiintyi yhdessä Hämähäkkimiehen animaatiosarjan osassa, numerossa 39 (Pilkku). Hänen äänenään toimi Oliver Muirhead.

Episodissa Tony Stark erotti Jonathan Ohnin vaarallisten ulottuvuuskokeiden seurauksena. Myöhemmin Kingpin hyötyi Ohnnin tiedoista teeskentelemällä hyväntahtoista tieteidensuosijaa ja muokkaamalla Ohnnista Pilkku. Myöhemmin Pilkku hyökkäsi Hämähäkkimiehen kimppuun, mutta ei pärjännyt Hämähäkkimiehelle ja selitti tälle, kuka hänen pomonsa oli. Kingpinin oli innoissaan, kun Pilkku toi hänelle Hämähäkkimiehen tajuttomana, mutta se olikin ansa ja Hämähäkkimies ja Kingpin taistelivat. Tohtori Herbert Landon kuitenkin huomauttaa taivaalla olevasta suuresta pilkusta ja Hämähäkkimies ja Pilkku lähtevät pysäyttämään sitä. Pilkku joutui kuitenkin oman villiintyneen ulottuvuusportaalinsa imuun ja katosi samalla tuhoten ulottuvuusportin.

Sarjan toiseksi viimeisessä jaksossa, toisessa maailmassa (Ben Reillyn kertomuksen mukaan) Ohn työskenteli Kingpinille ja oli näemmä tässäkin maailmassa ulottuvuusporttien asiantuntija. Ben Reilly (sen maailman Hämähäkkimies) seititti Ohmin maahan ja pian tämän jälkeen ulottuvuusportista ilmestyi Carnage- symbiootti...

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies #4-5 (1988). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]